Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 3 april 2010

Det nya Sverige: En skolbrand om dagen

Varje dag brinner en skola i Sverige och de anlagda bränderna blir bara fler. Sedan 1998 har antalet skolbränder ökat stadigt då 307 skolbränder inträffade, jämfört med rekordåret 2008 när hela 512 skolor tändes på. Under 2009 sjönk antalet bränder till 457, men nästan hälften var anlagda.

– Det har ökat successivt på lång sikt, och det är naturligtvis inte acceptabelt, Det är mer än en brand om dagen just nu, säger Anders Lundberg, brandingenjör vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap till Aftonbladet.

Notan för det hela, som skattebetalarna står för, är inte nådig – varje år uppskattas skolbränderna kosta samhället minst 300 miljoner kr och i 90% av fallen är det aldrig någon som åker fast. De flesta av bränderna inträffar under skoldagarna, när eleverna befinner sig i klassrummen. Varför antalet anlagda skolbränder har ökat så mycket finns det i dag ingen bra förklaring till. Ofta har det varit oroligt och stökigt på skolan innan.

– Vi har märkt att skolbränderna ofta inträffar på skolor som sedan tidigare haft problem. Det är något som skolorna kan tänka på, att ta tecken på oroligheter och skadegörelser på allvar. Och försöka behandla problemen innan det går så långt att det blir bränder, säger Anders Lundberg.

Värst är Stockholms län följt av Västa götaland och Skåne.

Aftonbladet



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: