Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 16 april 2010

Carl Andersen frias i domstol

Carl Andersen åtalades för att han misshandlat en 14-årig pojke i samband med att han stoppade ett pågående vandaldåd mot hållplatskuren på stationen i Örtofta. Polisen hade ingen patrull att skicka till platsen, utan Carl och hans fru tog namnen på ungdomarna och meddelade namnuppgifterna till polisen via telefon.

Detta visade sig inte vara populärt av en av pojkarnas mamma som polisanmälde Carl för misshandel.

Pojkens mamma sökte upp Carl efter några dagar och var upprörd över att de hade kontaktat polisen, och inte henne eller pojkens pappan direkt, Hon var även irriterad över att paret hade gjort en polisanmälan om skadegörelsen av hållplatskuren.

Några dagar senare gjorde mamman själv en polisanmälan, där hon hävdar att Carl Andersen slagit till hennes pojke. Som vittne hade de 15-åringens kompisar som var med när vandaliseringen inträffade. Enligt sonen och hans kompisar gav Carl Andersen 15-åringen ett slag i ansiktet när han sade till honom att sluta. Carl Andersen har som vittne sin fru, som säger att ingen misshandel förekom.

Inför den kommande rättegången sa Carl till Skånskan:
– Det känns knäckande. Det är sista gången jag ingriper när jag ser ett brott begås. Nästa gång får de fortsätta slå sönder, säger Carl Andersen till Skånska Dagbladet.

Han anser att han gjorde sin medborgerliga plikt när han stoppade skadegörelsen och han är både förvånad och besviken när han ser att samhället nu griper in mot honom, istället för mot pojken.

Pojken yrkade på ett skadestånd i åtalet på 18 000 kronor som avser 10 000 kronor för "kränkning av barn", 5 000 är för "sveda och värk" och 3 000 för "psykiskt lidande".

Lunds tingsrätt friar han från misshandelsmisstanken i en dom som kom den 13 april 2010. Rätten var ej enig, rådmannen Pontus Hederberg har en skiljaktig mening och menar att Carl Andersen borde fällas för misshandel av normalgraden. Antagligen kommer ärendet att gå en runda i hovrätten.

Enligt tingsrättsdomen har målsägande och hans vänner skiljt sig åt på väsentliga punkter i tingsrätten och är därför inte trovärdiga. Carl Andersen och dennes hustru gett ett tillförlitligt intryck i rätten.

Pojken som krävde 18 000 kr i skadestånd har börjat jobba på sitt kriminella CV, han har flera punkter redan i belastningsregistret trots sin ringa ålder. Flera av de brott som 15-åringen har åtalats för har skett just i Örtofta. Bland annat har han anklagats för att ha stulit en moped som han sedan tänt eld på och låtit brinna upp. Killen har också åtalats för att ha gjort inbrott i Örtofta IS klubbstuga, och där stulit livsmedel. Han har även åtalats för narkotikabrott.

Mamman till ynglingen som påstår sig ha blivit slagen på pågatågsstationen i Örtofta förstår att folk mycket väl kan bli irriterade av skadegörelsen.

– Men man får inte slå barn ändå.

Mamman tror på sin son när han säger att han blev slagen av Carl.
– Han hade tre bulor i huvudet när han kom hem från Örtofta. Vi försökte få det dokumenterat på sjukhuset, men min son kan inte sitta åtta timmar och vänta på en läkare. Vi var tvungna att åka hem, men vi har ju kvittot från när vi skrev in oss i receptionen.

Mamman säger att hon är besviken på Carl Andersen när han nekar till att ha använt våld för att stoppa vandaliseringen på stationen.

– Han vet vem min son är. Jag åkte hem till honom för att få höra hans historia, och för att ge honom en chans att ångra sig. Han kunde ha sagt att han var ledsen och att han gick över gränsen. Så hade det varit bra med det. Han sade att han inte tänkte erkänna något och att min son kanske fått bulorna när han trillat och slagit sig. Men han är stor och trillar inte.

Hon tycker att det är dubbelmoral som Carl visar att med sitt nekande om misshandel, mamman är övertygad om att det gått till på sättet som sonen berättat för henne, samtidigt så skall Carl som idrottsledare försöka lära barn att uppföra sig, och samtidigt slå dem och sedan neka till det.

Enligt mamman bor inte sonen längre kvar i Eslöv. I det kriminella Eslövsgänget som sonen tillhör figurerar ett 15-tal personer som gjort sig skyldiga till diverse brott runt om i kommunen.

Källa

  • Lunds tingsrätts dom B 846-10

Media



Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: