Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 24 april 2010

Att främja mångfalden genom att motarbeta de som tycker annorlunda

Tidningen "Nationell i dag" har fått presstöd eftersom de formellt uppfyller reglerna för att erhålla presstöd. Det har väckt ett ramaskri hos både det mediala och politiska etablissemanget. En av suppleanterna i presstödsnämnden, Martin Ahlquist lämnar nämnden med buller och bång efter att "Nationell" beviljats presstöd. Suppleanter brukar annars inte avgå med sådan uppmärksamhet, det är väl snarast ordföranden som brukar dra på sig sådan uppmärksamhet som Ahlquist gjort.

Lena Adelsohn Liljeroth har naturligtvis tagit tillfället i akt att kritisera beslutet. Liljeroth är ju själv moderat och har således ett direkt intresse av att inte gynna politiska motståndare. Så här säger hon i SvD.

Hon tänker nu låta urvalsreglerna diskuteras i kulturdepartementet.
– Presstödets uppgift är ju att främja mediemångfalden och därmed demokratin. Då kan man ju tycka att det är märkligt att en tidning som Nationell idag, som ju har en annan agenda som vi ser det, har fått presstödet. På departementet kommer vi att ta upp det här till diskussion.

Tidningen "Nationell i dag" har alltså en "annan agenda" än den Liljeroth har. För att gynna mångfalden vill hon alltså inte ge presstöd till en tidning som tycker annorlunda än vad hon gör. Vi undrar om hon hör hur motsägelsefullt detta låter, förmodligen inte (och det kan ha sina naturliga orsaker). Slutsatsen blir att höjden av mångfald är när alla tycker exakt likadant som Liljeroth. Vi skall ha mångfald enligt vårt politiska och mediala etablissemang, men inte när det gäller centrala frågor som immigration och flyktingfrågor. Begrepp som demokrati och mångfald får allt märkligare innebörd ju mer vårt etablissemang känner sig hotad och trängd. Parallellerna med Orwells "Djurfarmen" börjar bli obehagligt många och adekvata.

Länk SvD

Länk DN

Länk Wiki Djurfarmen

Ursprungsartikel
Källa: Robsten blog (medlem)

Inga kommentarer: