Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

tisdag 30 mars 2010

Het debatt i kommunfullmäktige i Sundsvall

Sverigedemokraterna i Sundsvall lyckades reta gallfebern på övriga partier kommunfullmäktige under gårdagen.

Okvädesord som ”nazism”, ”brunskjortor”, ”unken människosyn” och påståenden om att Sverigedemokraterna skulle härstamma från Vitt Ariskt Motstånd haglade över partiets gruppledare Johnny Skalin.

Den moderata ledamoten Eva Lohman hävdade att Sverigedemokraterna ”avslöjar sig själva allt mer och mer och sprungna ur VAM-rörelsen”.

De hetska utfallen hade sin grund i att Sverigedemokraterna lämnat in en motion om att Sundsvalls kommun omedelbart skall upphöra med att betala ut bidrag till invandrarföreningar vars syfte är att främja eller förstärka sin gamla kultur, samt dessutom anta ett principbeslut om att kommunen framöver ej utbetalar stöd till liknande ändamål.

Socialdemokraten Börje Bergström ansåg att ”det här är ett angrepp mot hela den svenska folkrörelsen och den svenska demokratin”.

Fria Nyheter väljer att publicera motionen i sin helhet:

Motion om att avveckla skattefinansierat stöd för invandrarföreningar

Förslag till beslut
Sverigedemokraterna föreslår kommunfullmäktige besluta

  • att med omedelbar verkan upphöra med ekonomiskt stöd till invandrarföreningar
  • att anta ett principbeslut om att kommunen framledes ej utbetalar stöd till invandrarföreningar

Bakgrund
Talesättet "att ta seden dit man kommer" gäller inte längre. Nu talas istället om integration, vilket innebär att alla grupper, såväl svenskar som invandrare, skall integreras i det mångkulturella Sverige. Som alternativ förespråkar Sverigedemokraterna assimilering, som går ut på att det är invandrarna som skall anpassa sig till det svenska samhället.

I kommunerna har den mångkulturella integrationspolitiken slagit igenom på olika sätt. Årligen utdelas hundratusentals kronor i kommunala bidrag till invandrarföreningar vars syfte är att upprätthålla och förstärka hemlandets kultur och identitet i Sverige. Det främjar inte assimilering, eller ens integration, som är det uttalade målet för riksdagspartierna. Om immigranterna har ett sådant behov är det rimligt att det själva står för de kostnader som är förknippade med det, istället för att skattebetalarna ska finansiera en verksamhet som allt annat än främjar en anpassning till Sverige.

Förslag

  • Att omedelbart upphöra att betala ut bidrag till invandrarföreningar vars syfte är att främja eller förstärka sin gamla kultur, samt dessutom anta ett principbeslut om att kommunen framöver ej utbetalar stöd till liknande ändamål.

För Sverigedemokraterna
Johnny Skalin (SD)

Socialdemokraten Olle Åkerlund hävdade att han mådde illa och att han fick en flashback till Nazityskland.

Johnny Skalin (SD) försvarade sin motion och fick gång på gång gå upp i talarstolen och berätta att det inte handlade om nazism och att han varken var nazist, rasist eller ens främlingsfientlig.

Enligt tidningen Dagbladet skall Johnny Skalin ha förklarat i kommunfullmäktige att ”det inte handlar om att invandrare inte skall få pengar för att de är invandrare, utan att det handlar om att de inte skall få skattepengar för att främja och bekräfta sin egen kultur”.

Länkar:
Dagbladet – "Får associationer till brunskjortor"
SD Sundsvall – Motion om att avveckla skattefinansierat stöd för invandrarföreningar
Sundsvalls Kommun – Webbtv

För kontakt med artikelförfattaren:
info@frianyheter.nu



Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: