Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 22 mars 2010

Frikänd i zigenarfamiljen Grönfors får skadestånd

Vid det här laget känner nog de flesta till byn Vojakkala utanför Haparanda och den beryktade blodiga grannfejden. På ena sidan finns olika bybor och på andra sidan zigenarfamiljen Grönfors, pappan och åtta vuxna barn. Pappan är sedan dömd i Finland för grova våldsbrott. Flertalet av de vuxna barnen har diagnosticerade psykiska funktionshinder och/eller utvecklingsstörningar medan pappan har ett barns utvecklingsnivå. De är socialt handikappade och klarar inte av vanligt umgänge med andra.

De flyttade in i huset i mitten av 80-talet och sedan dess har det varit ett veritabelt helvete för övriga i den lilla byn. Anmälningar mot- och av familjen till socialen, polisen m fl kan göras lång. Under åren har medierapporteringen från byn dominerats av artiklar och radio- och tv-inslag om bråken. Det handlar om stenkastning, hot, skadegörelse, ofredande, misshandel – och till och med mordförsök. Samtidigt har myndigheterna stått handfallna medan helvetet pågått. Ingen har velat ta riktigt tag i det. Inte minst p g a rädslan för beskyllan om rasism.

Mordförsöket

Tre bröder överföll grannen Esa Rano med yxa. Han hittades på sin gårdsplan, huggen tre gånger med en yxa i huvudet. Esa fick svåra skador i ansikte/huvud, bl a är höger öga bortopererat hans näsben och kindben blev krossade samt två tänder från överkäken blev utslagna. Han fick opereras flera gånger bland annat för att hjärnsubstans läckte ut genom näsan. Två av bröderna i Grönfors-familjen dömdes som skyldiga av båda instanserna. Den tredje friades.

Domen från Hovrätten för Övre Norrland

Meddelad 2009-04-02

  • Sonen Allan Grönfors, född 1969, erkände yxhugg och fick 8 år för försök till mord.
  • Sonen Demetri Grönfors, född 1976 fick 6 år för medhjälp till försök till mord. Han förekommer under nio avsnitt i belastningsregistret, bla dömd till 10 månaders fängelse för olaga hot 2007.
  • Pappan Yrjö Grönfors, född 1935, fick 6 år för medhjälp till försök till mord. Han förekommer under tolv avsnitt i belastningsregistret sedan 1992. Han har dömts för våldsamt motstånd, olaga hot och ofredande.
  • Dottern Hilkka Grönfors, född 1967, fick 8 månader för skyddande av brottsling. Hon förekommer under åtta avsnitt i belastningsregistret.
  • Dottern Anneli Grönfors, född 1968, fick 6 månader för skyddande av brottsling. Hon förekommer under tre avsnitt i belastningsregistret.
  • Taisto Tikkala, född 1941 och vän till familjen, fick 6 månader för skyddande av brottsling. Han förekommer i belastningsregistret endast för en trafikförseelse.

Domstol

Haparanda tingsrätt, mål nr B 329-08
Hovrätten för Övre Norrland, mål nr B 972-08 / B 105-09

Friad får skadestånd

  • Sonen Feija Grönfors, född 1970, friades helt av hovrätten.

I tingsrätten fick Feija Grönfors 6 års fängelse för medhjälp till försök till mord. Han förekommer under sju avsnitt i belastningsregistret

Nu får han sammanlagt 180.000 kronor i ersättning av JK. Han satt häktad i drygt ett halvår under 2008 och 2009.



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: