Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

onsdag 31 mars 2010

Fängelse för misshandel och hot

Två män, 17 respektive 20 år gamla, som stått åtalade för hot, misshandel och skadegörelse vid Varbergs tingsrätt har nu dömts till fängelse. 20-åringen döms även för våldsamt motstånd.

En kväll mötte Elias Ahmadi och George Ghazal några yngre killar och bad att få se på den ens telefon. När den svenske pojken Nick sa nej till detta tog Elias Ahmadi tag i pojkens nacke varefter han tilldelade ett knytnävsslag i ansiktet. Elias Ahmadi sökte senare vid två tillfällen upp en av pojkarna på hans skola och hotade att misshandla honom om han vittnade om händelsen.

Varbergs tingsrätt dömde [B 254-10]:

  • Elias Ahmadi, född 1992-12-14 folkbokförd i Falkenberg och medborgare i Iran, till skyddstillsyn för misshandel, skadegörelse och övergrepp i rättssak. Elias Ahmadi skall efter Kriminalvårdens, Frivårdens, bestämmande delta i KRIS och deras aktiviteter eller annan lämplig behandling.
  • George Ghazal, född 1989-09-07 folkbokförd i Falkenberg, till fängelse i 4 månader för misshandel, skadegörelse samt våldsamt motstånd. Tidigare villkorligt medgiveb frihet förklaras till en tid av två månader förverkad.

De båda männen var vid tidpunkterna för brotten 16 respektive 19 år gamla.

Tingsrättens bedömning:

Åtalspunkten 1 [Misshandel och övergrepp i rättssak]
Nick och hans kamrat Jonathan har på ett trovärdigt sätt berättat i överensstämmelse med gärningsbeskrivningen. De har bl.a. uppgett att de mitt i natten mötte ett gäng på fem till sex andra ungdomar, däribland Elias Ahmadi och George Ghazal som de kände till. Då hade Elias Ahmadi frågat Nick om han fick titta på dennes mobiltelefon vilket Nick hade sagt nej till. Därefter skulle den åtalade händelsen ha ägt rum då Elias Ahmadi tog tag i Nicks nacke varefter Elias Ahmadi tilldelat Nick ett knytnävsslag i ansiktet genom ett s.k. uppercut-slag. Nicks uppgifter om skador får stöd av den skriftliga bevisningen. Händelsen avslutades enligt Nick och Jonathan med att Elias Ahmadi uttalade påstått hot mot Nick. Det har inte framkommit något som tyder på att de kan ha misstagit sig om det de berättat. Tingsrätten anser sig därför kunna lägga Nicks och Jonathans uppgifter till grund för bedömningen.

Genom Nicks och Jonathans uppgifter samt övrig utredning är gärningarna bevisade och de ska bedömas som åklagaren har angett. Varken misshandeln eller övergreppet i rättssak kan bedömas som ett ringa brott. Tvärtom är särskilt misshandeln av allvarligt slag. Den åtalade händelsen framstår närmast som en rånsituation av överfallskaraktär. Försvårande är också att Elias Ahmadi och George Ghazal gett sig på yngre personer än de själva.

Åtalspunkten 2 [Skadegörelse]
Lennart har redogjort för skadorna på bilen medan polismännen redogjort för hur de vid spaning i området kunnat se två ungdomar plocka upp stenar och bege sig mot den aktuella bilen. Polismännen har vidare uppgett att de därefter hört ett krossande ljud och att de därefter gripit Elias Ahmadi och George Ghazal i närheten av brottsplatsen som gärningsmän till skadegörelse av bilen. Det har inte framkommit något som tyder på att polismännen kan ha misstagit sig. Därutöver finns viss skriftlig bevisning. Gärningen är därmed bevisad och ska bedömas som åklagaren har angett.

Åtalspunkten 3 [Våldsamt motstånd och skadegörelse]
George Ghazal har vidgått att han befunnit sig på brottsplatsen och bl.a. uppgett att poliserna kommit fram till honom och bett honom följa med eftersom någon hade anklagat honom för att bråka, att han följt med poliserna men att han inte ville att de tog tag i honom och ledde honom samt att han satt upp en fot mot väggen för att skydda sig då han trodde att poliserna oförsiktigt skulle föra honom mot väggen.

Häremot har polismannen i sitt vittnesmål beskrivit händelsen i huvudsaklig överensstämmelse med gärningsbeskrivningen. Vid angivna förhållanden och då det saknas särskild anledning att ifrågasätta vittnesmålet finner tingsrätten gärningarna bevisade och de ska bedömas som åklagaren har angett.

Åtalspunkterna 4 och 5 [Övergrepp i rättssak]
Åklagaren har till utveckling av åtalet redogjort för att Elias Ahmadi i tingsrättens mål B 2697-09 genom dom den 21 december 2009 dömdes för misshandel, att Simon hördes som vittne vid huvudförhandlingen samma dag inför tingsätten och att han dessförinnan hörts av polisen den 22 oktober 2009.
Genom Simons och vittnenas berättelser är det utrett att Elias Ahmadi hotat Simon så som påstås. Det saknas särskild anledning att ifrågasätta de uppgifter som sålunda lämnats. Härigenom är gärningarna bevisade och ska bedömas som åklagaren har angett. Brotten är inte ringa.

För kontakt med artikelförfattaren:
info@frianyheter.nu



Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: