Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 12 februari 2010

Får sikher bära dolk i Sverige?

Frågan om att hantera krav på religiös (islamsk) särbehandling har, som bekant, aktualiserats i Sverige på senare tid, bland annat genom Mosa Sayeds avhandling och mannen som vann ett diskrimineringsfall genom att vägra skaka hand på grund av religiöst betingad kvinnoskräck.

Men i andra länder är det allt som oftast sikher som kräver och får religiösa undantag från lagar och regler. Jag läser på BBC News om den fd. domaren i högsta domstolen Sir Mota Singh som kräver att elever ska få ha dolk på sig i skolan. Dolken, eller kirpan som den heter, är ett av fem attribut som alla döpta sikher anser sig behöva bära.

"I wear my Kirpan and I've always worn it for the last 35 to 40 years, even when I was sitting in court or visiting public buildings, including Buckingham Palace."

The Compton School offered the boy the option of wearing a smaller knife, welded into a metal sheath, but his parents refused and withdrew him - an action by the family that Sir Mota said he supported.

Asked about the possibility of substituting a smaller knife in place of the traditional Kirpan, the judge said that might be an option for debate between school and Sikh authorities.

But he told Today: "It's a little more than ceremonial. It's a requirement of the religion."


I Danmark verkar det däremot inte vara tillåtet att bära den sikhiska dolken.

En dom i Köpenhamns tingsrätt den 14 april väcker stor uppmärksamhet. Den gör Danmark till det enda land i världen som förvägrar sikher rätten att bära sin symboliska dolk, kirpan, hävdar Ripudaman Singh som dömdes till 3 000 kronor i böter.

Hur ser det ut i Sverige? Jag har svårt att tro att sikher är undantagna från knivlagen, eller?

Ursprungsartikel
Källa: Integrationsbloggen (importerat inlägg)

1 kommentar:

Red. sa...

Intressant fråga och bra uppslag till en granskning. Jag har faktiskt en brylling som blev något sorts heders-sikh efter en vistelse i Indien för en massa år sedan, men sedan dess har jag knappt skänkt sikherna en tanke. Det är väl för att inte gnäller eller mördar folk till höger och vänster.

Jag minns att han fick en kniv och ett armband med sig hem, men han går ju inte omkring med dem till vardags. Finns det överhuvud taget några äkta sikher i Sverige och går de omkring med knivar på allmän plats? Vore intressant om du gick vidare med detta