Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 8 januari 2010

Trött och hungrig somalier utvisad till Italien

ASYLMISSBRUKET. En somalier sökte asyl i Sverige och påstod att han vid ett återvändande ”riskerade att dödas”. Men när svenska myndigheter kontrollerade hans fingeravtryck i EU:s databas Eurodac visade det sig att somaliern redan tillskansat sig asyl i Italien under annat namn. Efter mycket om och men ska han nu utvisas dit.

Efter att Eurodac visat att mannen påträffats och registrerats i Italien vid tre tillfällen, konfronterade Migrationsverket i juni 2009 honom med uppgifterna. Somaliern berättade då att han fått ett tillfälligt uppehållstillstånd i Italien men att han lämnat landet för att han var trött och hungrig.

Migrationsverket reagerade genom att placera honom i förvar (låsa in honom) och skrev till Italien för att få registeruppgifterna bekräftade. Efter lång tid kom ett positivt svar, varpå myndigheten dagen därpå beslutade att en utvisning enligt den sk Dublinförordningen, som reglerar i vilket land en flykting först ska söka asyl, skulle äga rum.

Men då trädde Migrationsdomstolen (MIG) emellan och upphävde verkets beslut, samt konstaterade att Dublinförordningen inte var tillämplig. Resonemanget gick ut på att Dublinförordningen och dess ”första asyllandsprincip” bara gäller för asylsökande – och inte för den som redan beviljats asyl i ett annat EU-land. MIG tyckte sig istället se en möjlighet för mannen att få stanna i Sverige – genom Strasbourgkonventionen som reglerar EU-ländernas ansvar vid olika typer av flyktingöverföringar mm. Domstolen beslutade också att förvartagandet skulle öpphöra och att somaliern skulle få springa lös.

Men Dublinkonventionen och Strasbourgkonventionen kan tillämpas parallellt, kommer nu Migrationsöverdomstolen (MiÖD) fram till och beslutar att somaliern som redan fått uppehållstillstånd och flyktingstatus i Italien kan överföras dit i enlighet med Dublinförordningen.

MiÖD konstaterar också att Migrationsverket inte hade vetskap om att mannen beviljats flyktingstatus i Italien när verket beslutade att överföra mannen enligt Dublinförordningen, varför verket fattade ett korrekt beslut.

MiÖD konstaterar därefter att det inte finns något hinder mot att tillämpa Dublinförordningen och Strasbourgkonventionen parallellt och finner avslutningsvis att ett beslut om överföring enligt Dublinförordningen kan göras gällande mot mannen trots att det efter beslutet framkommit att han har flyktingstatus i mottagarlandet.

MiÖD upphäver därför MIG:s beslut och fastställer Migrationsverkets beslut.

Somaliern ska således utvisas. Men eftersom han inte sitter i förvar längre så kan man, statistiskt sett, egentligen bara glömma att det kommer att ske.

Somalierns med skattemedel finansierade ombud var Claes Harald Kennedy Nordqvist och domare var kammarrättsråden Eva Jander, Birgit Råberg och Cecilia Bohlin.

Migrationsöverdomstolen UM 6893-09 – Överföring enligt Dublinförordningen m.m.

Även: DJ, Migrationsverket

AD.



Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: