Jag hade inte tänkt skriva något mer om EMU-samarbetet men när jag läste en artikel skriven av ledarredaktionen i DN så ändrade jag mig och måste göra några reflexioner. Hela artikeln går i princip ut på att EU samt EMU-samarbetet är politikernas ansvar, inte det svenska folkets. Politikerna skall "gå före" som det så vackert heter och driva frågor som EMU-samarbetet och andra EU frågor utan att inhämta folkligt stöd, ety dessa frågor är för svåra och för "politiska" för vanliga enkla och mindre vetande medborgare. T.o.m. Göran Persson får kritik i artikeln för att han lät sina ministrar torgföra sin avvikande uppfattning i EMU-frågan. Så här står det i artikeln.
När han till sist tog ställning för inträde i EMU garderade han sig politiskt genom att tillåta att ministrar i regeringen argumenterade mot euron.
Detta är nu historia. Men om frågan ska tas upp till förnyad prövning och denna gång få ett jakande svar krävs politiker som höjer blicken och säger att den inte bara handlar om oss och våra plånböcker.
Men kärnfrågan är en annan: Med vilken rätt står vi utanför? Nya EU-medlemmar förbinder sig att gå med i eurosamarbetet. Varför ska då vi förhålla oss till EU som om det var ett smörgåsbord från vilket vi kunde plocka vad som passar oss?
När det gäller flyktingmottagning så tar Sverige ett oerhört mycket "större ansvar" än övriga EU-länder, här "höjer våra politiker blicken" och struntar i det folkliga motståndet mot denna politik dessutom. När vi tar samma "ansvar" som Finland i flyktingfrågan tycker jag vi kan gå med i EMU och införa euron. Ledarredaktionen accepterar inte att det svenska folket sade nej till euron i demokratisk ordning, det är alldeles tydligt. Röstar folket fel eller tycker fel skall det plötsligt vara en fråga för våra yrkespolitiker som skall "höja blicken" över snävt svenska intressen. Tack ledarredaktionen för denna artikel, här framgår det mycket tydligt hur ni egentligen ser på demokrati.
Länk DN
Ursprungsartikel
Källa: Robsten blog (medlem)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar