Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 29 januari 2010

Får behålla sin garantipension vid flytt till Chile

Svårt sjuk man som kom till Sverige som kvotflykting 1988 får behålla sin garantipension vid flytt till värmen i Chile.

Bakgrund:
Alfredo Neves Flores ansökte den 21 augusti 2008 om att få behålla sin garantipension vid flytt tillbaka till sitt hemland Chile. Alfredo Neves Flores kom till Sverige -88 som kvotflykting.  Han yrkade på dispens då han menade att hans hälsotillstånd blev bättre av att vistas i varmare klimat. Han lider enligt läkarutlåtande av bl.a. högt blodtryck, njursvikt och diabetes. Dock styrkte detta läkarintyg inte att mannens hälsotillstånd skulle förbättras om han vistas i varmare klimat. Försäkringskassan avslog mannens yrkande, man vidhöll samma linje även vid den omprövning av beslutet som lämnades in. Dom på det kom den 11 september 2009.

Garantipension är statligt finansierad och ges till människor som inte haft någon pensionsgrundad inkomst eller en mycket låg sådan. För att få full garantipension måste man ha bott minst 40 år i Sverige. Flyttar man till ett annat land inom EU/ESS så får man behålla denna pension. Vill man flytta till ett annat land utanför EU/ESS så krävs det att det inte är uppenbart oskäligt att dra in förmånen.

Försäkringskassans dom:

Alfredo Rodrigo Neves Flores ansökan om dispens är mer en fråga om att han vill flytta tillbaka till sitt hemland (enligt tillgängliga uppgifter har han chilenskt medborgarskap) än hälsoskäl då det finns länder med lika varmt klimat inom EU, såsom Spanien där det till och med inte föreligger några språkliga hinder för honom.

Efter en grundlig genomläsning av Alfredo Rodrigo Neves Flores ärende bedömer Försäkringskassan att det inte är uppenbart oskäligt att avslå hans ansökan om dispens om fortsatt utbetalning av garantipensionen efter att han flyttat till sitt hemland Chile då det inte är styrkt att. flyttningen är påfordrad av hälsoskäl eller andra omständigheter som han inte kan råda över.

Denna dom överklagades till länsrätten som hävde FK´s beslut och ger mannen rätt till garantipension trots att inget medicinskt underlag finns för att styrka att värme förbättrar hans hälsa.

Trots att man fick bifall från Länsrätten så valde mannen via sitt allmänna ombud att överklaga domen till Kammarrätten. Med hänvisning till Länsrättens bifall i ärendet så tar dock inte kammarrätten upp fallet till prövning

Källor:
Länsrätten i Stockholm mål nr: 19889–09
Kammarrätten i Stockholm mål nr: 8066-09
Pensionsmyndigheten – Garantipension

För kontakt med artikelförfattaren:
redaktion.varmland@frianyheter.nu



Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

1 kommentar:

Ove sa...

Sverige – hela världens socialbyrå. Han kom som kvotflykting 1988, och har nu tydligen inga flyktingskäl längre. Mannen vill flytta hem igen och det står honom fritt att göra så. Men han kräver att svenska skattebetalare ändå ska fortsätta betala garantipension till honom. Detta borde vara en ren politisk avvägning och inte avgöras av jurister. Ska svenska skattebetalare försörja honom i hans gamla hemland så borde det betraktas som omvärldsbistånd och tas ur SIDA:s långtidsbudget.