Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

tisdag 3 november 2009

Vad är det som är bättre?

Våra rikspolitiker talar sig varma för globalisering, öppna gränser och EU, detta har de talat om i minst ett par decennier nu. Vi är med i EU, vi har öppna gränser och vi borde alla leva i den bästa av världar. Nu menade nog ingen politiker att vi plötsligt skall hamna i någon form av paradis bara för att vi genomförde de föreslagna förändringarna. Men har vårt samhälle överhuvudtaget blivit bättre och tryggare?

Samtidigt har allt mer ansvar lyfts från ungdomar och dess föräldrar. Mer ansvar har lagts på landets skolor som ju är en institution man kan lägga ansvar på utan att förlora alltför många röster vid nästa val. Om någon mobbas så får skolan betala skadestånd (vilket i.o.f.s. kan vara rimligt i vissa fall) men det andas inte ett ord om ansvaret för dem som gör sig skyldig till övergreppen. Mer och mer ansvar har lagts på skolor och enskilda lärare samtidigt som mindre och mindre ansvar har lagts på den enskilde individen och föräldrar.

När polisen ingriper vid anlagda bränder och andra oroligheter som attacker mot räddningstjänsten så blir det ofta polisen som anklagas för "bristande dialog". Ett enda förfluget ord från en enskild polisman väger tyngre, enligt media och vissa av våra politiker än mordbrand, stenkastning mot statens och kommunens tjänstemän samt våldsamt upplopp.

Vi är många som kritiserat den sista tidens utveckling men utrymmet i våra medier är minimalt för denna kritik jämfört med det utrymme enskilda aktörer inom media och politiker får. Vi måste fråga oss om detta är det samhälle vi verkligen vill ha och om en majoritet av befolkningen står bakom denna utveckling. Är samhället tryggare och livskvaliteten högre nu är på t.ex. sjuttiotalet? De som har någorlunda bra arbeten har det materiellt sett bättre nu än på sjuttiotalet, det är nog sant, men livskvaliteten då? Det fanns brottslighet och allehanda ungdomsbrottslighet på sjuttiotalet också, men kände man samma otrygghet när man gick från tunnelbanan vid sen timme på den tiden? Brann det skolor och bilar på sjuttiotalet? Har vi i god demokratisk ordning själva valt denna utveckling?



Länk skolbränder MSB

Ursprungsartikel
Källa: Robsten blog (medlem)

Inga kommentarer: