Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

onsdag 25 november 2009

Muslimsk rektor och moderat: Mannen kan ha fyra hustrur. Kvinnan måste däremot hålla sig till en man


Den här somaliern heter Abdirisak Waberi och är rektor för den muslimska friskolan Römosseskolan i Göteborg samt ordförande i organisationen Sveriges Islamiska skolor. Men, Abdirisak Waberi är också moderat och har tidigare suttit med i stadsdelsnämnden Lärjedalen. Tillika är en av kandidaterna på partiets riksdagslista till valet 2010.

RFSU har intervjuat honom:

Med koranen i klassrummet

Mannen kan ha fyra hustrur. Kvinnan måste däremot hålla sig till en man. Ottar (RFSU-tidning, anm PI) har mött Abdirisak Waberi, rektor för den muslimska Römosseskolan i Göteborg.

"Inför totalt stopp för nya religiösa friskolor" skrev folkpartiet på Dagens Nyheters debattsida 31 oktober 2005. Den 16 april i år var det Lärarnas riksförbunds Mette Fjelkners tur, under rubriken "Förbjud friskolor som står på religiös grund" på samma debattsida. I början av maj sände TV 4:s granskande samhällsprogram Drevet ett reportage om en kristen sekt som ville starta en friskola. Religiösa friskolor är och fortsätter vara en het debattfråga. Ottar besökte muslimska Römosseskolan i Angered utanför Göteborg för att höra hur de ser på värdegrunden, och relationen mellan man och kvinna.

På Römosseskolan går barn från förskolan till nian. Det närmar sig lunchtid. Barn i alla åldrar springer fram och tillbaka på skolgården. De hoppar rep eller spelar boll. Det ser ut som på vilken skolgård som helst, så när som på att nästan alla flickor bär slöja. Flertalet av de kvinnliga lärarna bär slöja och fotsida kläder. En manlig lärare har fullt sjå med att hålla skrikande, hungriga barn kvar i kön som sakta, böljar och ringlar fram likt en mask på regnblöt mark. I matsalen serveras Halal – särskilt utvald mat som är tillåten enligt Koranen.

Römosseskolan tar emot kommunala pengar från stadsdelsnämnden Lärjedalen. Pengarna går bland annat till att finansiera undervisningen i islam som är skolans val – eller profilämne, som det heter. Två timmar i veckan får eleverna undervisning om Koranen och Muhammeds tradition. Relationen mellan man kvinna är ett inslag som tas upp och budskapet att mannen har möjlighet att gifta sig med fyra kvinnor ingår i konceptet. Medan jag väntar på att få intervjua rektorn talar han bland annat sans med en bångstyrig kille i tolvårsåldern som kastat pinnar på en vid det här laget mycket uppretad, ung, blond, lärare. Sedan övergår han till ett långt samtal med en kollega. Abdirisak Waberi tar emot på sitt 45 minuter försenad. Han är lika lugn, glad och välkomnande som mot bångstyriga elev han nyligen försökt bukt med.

Bidrar er skola till att integrera eleverna svenska samhället?
– Ja, säger Abdirisak Waberi utan att tveka. Här får de uttrycka sin identitet. Vilken kommunal skola ordnar bönestunder för muslimer? Här blir ingen slagen för att man bär slöja. Ingen blir mobbad på grund av sin hudfärg eller religiösa tro.

Undervisningen i islam leds av Imamen, en muslimsk läromästare. Samma Imam leder varje dag bönestunden som elever är välkomna till. Abdirisak Waberi berättar att ingen SO-lärare undervisar om islam i ämnet SO.

Däremot får eleverna undervisning de andra religionerna som kursplanen i SO tar upp.

– Barnen kan mer om islam än sina SO-lärare. Dessutom finns rena felaktigheter i böckerna. Det är torftiga sidor om islam, konstaterar Abdirisak Waberi.

Islamiska skolan i Gårdsten undervisar alltså om islam två timmar i veckan. Det är betydligt mer tid än vad andra skolor ägnar åt islam. Bland annat handlar undervisningen om islams syn på jämställdhet. Ett synsätt som inte alls stämmer överens med värdegrunden för den svenska skolan.

Ni undervisar bland annat om att mannen enligt Koranen får ha flera hustrur?

– Ja, mannen kan ha fyra hustrur, säger Abdirisak Waberi och visar pedagogiskt med handen.

Men följer ni då värdegrunden för den svenska skolan?
– Vad är värdegrunden? frågar Abdirisak Waberi.

Jag räcker över en sammanfattning från Skolverket: De värden som lyfts fram och som skolan ska gestalta och förmedla är: Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män, samt solidaritet med svaga och utsatta".

– Vi har inga problem med värdegrunden, konstaterar Abdirisak Waberi när han läst igenom.

Jag visar honom debattartikeln "Inför totalt stopp för nya religiösa friskolor" från DN debatt.

– Det pågår ett krig mot islam. Moskéer, skolor och till och med fotbollsklubbar är måltavlor. Rasism och okunnighet finns inom alla partier, säger han.

Läs hela
RFSU
Google träffar



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

1 kommentar:

Demokratböoggen sa...

Förbjud koranen

http://demokratbloggen.wordpress.com/2009/11/26/forbjud-koranen/