Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 26 november 2009

31-årigt flyktingbarn nekas uppehållstillstånd

Mahmoud Najafi sökte asyl den 20 december 2007. Han påstod att han var född 1991 och skrevs in hos Migrationsverket som ensamkommande. Verket testade Mahmouds fingeravtryck och det visade sig vid en sökning att Mahmoud tidigare vistats illegalt i Grekland och då tvingats avge fingeravtryck. De grekiska myndigheterna tilldelade honom födelsedatumet 1 januari 1978. Migrationsverkets åldersutredning visade att Mahmoud i vart fall var äldre än 18 varför han tilldelades hittepåfödelsedatumet 19 december 1989. Mahmoud anför som skäl till varför han skall få asyl att han har psykproblem och att hans far i Afghanistan mördats av en man som ville ta över hans mark. Mahmoud berättar även att han under hela sin uppväxt känt sig diskriminerad och utnyttjad av de styrande i landet och att han som liten tvingats arbeta hårt för att hjälpa till med familjens försörjning. Mahmoud skall även ha blivit kidnappad av talibaner som kidnappar pojkar för att hjärntvätta dem.

Migrationsverkets bedömning
Migrationsverket fann Mahmouds berättelse vag och detaljfattig och beslutade om att utvisa honom. Migrationsverket anmärker även på att Mahmoud vägrade svara på frågor om sina skyddsskäl i den muntliga förhandlingen och krävde att bli klassad som ett ensamkommande barn. Inför migrationsdomstolsförhandlingarna berättade Mahmoud att han vägrade samarbeta med Migrationsverket eftersom det är viktigt för hans möjligheter att få uppehållstillstånd att han behandlas som minderårig. Migrationsverket beslutade om utvisning.

Migrationsdomstolens bedömning
Migrationsdomstolen i Göteborg anmärker på att Mahmoud lämnat flera olika uppgifter om när han är född och tror inte på att han är barn. Migrationsdomstolen anmärker på att Mahmoud inte lämnat in några som helst dokument till stöd för sin berättelse. Migrationsdomstolen anmärker på att uppgifterna om Talibankidnappning inte lämnats inför Migrationsverkets behandling av hans asylansökan utan först inför migrationsdomstolen. Migrationsdomstolen anmärker på att Mahmoud, trots upprepade frågor, varit mycket vag i sin redogörele i migrationsdomstolens muntliga förhandling. Mahmoud har dessutom angett motstridiga uppgifter om vart hans familj befann sig sist han hörde av dem, samt angett att han vistades i Iran vid en tidpunkt grekiska myndigheter angett att de påträffat honom i Grekland.

Vad gäller Mahmouds påstådda psykproblem anmärker migrationsdomstolen på att han inte inkommit med några som helst läkarintyg till stöd för detta. Den 3 september 2009 beslutade migrationsdomstolen i Göteborg att utvisa Mahmoud.

Ladda ner domen (UM 3870-08)



Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: