Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 9 november 2009

Insändare från Stellan Bojerud..

Sanningar om Sverigedemokraterna och den politiska extremismen: Anna-Lena Lodenius talar med kluven tunga.

Nyheter TV 24 den 5 november 2009: ”SD har mer gemensamt med tyska nazister. Mats Wingborg och Anna-Lena Lodenius ser kopplingar mellan SD och rasistiska partier. Sverigedemokraterna och partiledaren Jimmie Åkesson har målmedvetet försökt placera sig i samma politiska fack som populistiska Fremskrittspartiet i Norge och Dansk Folkeparti i Danmark. Men enligt två av Sveriges ledande specialister på svensk högerextremism har sverigedemokraterna mer gemensamt med tyska nazister och nationalistpartier som British National Party".

Men 1997 utgav Rikspolisstyrelsen en handbok om den rasistiska ungdomskulturen och främlingsfientligt orienterad brottslighet, som skrivits av just denna Anna-Lena Lodenius och Per Wikström (ISBN 91-87203-51-0). Där beskrivs bl a hur yngre aktivister lämnade SD för att partiet var parlamentariskt och för "mesigt" och istället bildade extremorganisationer såsom Riksfronten och VAM (sid 24-25).

I handboken framgår vidare att partiet, som bildades 1988, är parlamentariskt och demokratiskt (sid 37). Detta skrevs alltså redan 1997. Sedan dess har tolv år förflutit. Menar alltså Anna-Lena Lodenius verkligen att SD under dessa år sökt sig närmare nazismen?

I Dagens Nyheter den 8 maj 2002 uppgav enhetschefen Margareta Linderoth vid Säpo att säkerhetspolisen inte intresserade sig för SD eftersom det var ett accepterat politiskt parti, men däremot för de hot SD kunde utsättas för från meningsmotståndare.

Den kända nazi-forskaren Fil.Dr. Heléne Lööw utgav 1998 boken "Nazismen i Sverige 1980-1997" (ISBN 91-73324-595-X). Det är en tegelsten med 526 sidor. Vad står det om Sverigedemokraterna i denna bok?

Det enda jag funnit är några rader på sid 72. Där framgår det att SD-ledare är rädda för att utsättas för misshandel och att "det är inte utlänningarna som är ute för att slå ner oss, det är nazisterna". Detta gällde läget i september 1991, alltså redan för 18 år sedan!

Helené Lööw har därefter följt Sverigedemokraterna under många år och ofta används av medier som en expert på partiet, har vid flera tillfällen uppgivit att partiet är demokratiskt och inte rasistiskt, nationalsocialistiskt eller främlingsfientligt. Hon har uppgivit detta vid upprepade tillfällen, bland annat i programmet Studio Ekdal i Axess TV den 30 september 2006 och på ett seminarium vid Karlstads universitet den 7 februari 2008.

I Aftonbladet skrev numera lätt KGB-solkade Jan Guillou den 19 februari 2009 efter att i en vecka ha följt Jimmie Åkesson att SD inte var rasistiskt eller främlingsfientligt och att varje journalistisk granskning skulle bli en framgång för partiet. "Medialt kan Sverigedemokraterna knappast förlora. Varje journalistiskt försök att förklara vad de står för blir ett fall framåt för dem".

Stellan Bojerud



Ursprungsartikel
Källa: Dragan Klaric (medlem)

Inga kommentarer: