Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 27 oktober 2008

Årets mångfaldsbarometer är här

Ursprungsartikel:
http://integrationsbloggen.blogspot.com/2008/10/rets-mngfaldsbarometer-r-hr.html


Det resultat som fått mest uppmärksamhet i årets mångfaldsbarometer är att andelen svenskar med extremt negativa attityder till mångfald ökar, särskilt bland kvinnor och högskoleutbildade. En växande majoritet svenskar anser att religiösa friskolor hindrar integreringen av invandrare i det svenska samhället, men de flesta ser positivt på andra kulturella inslag och tycker att invandrare ska ha samma rättigheter som alla andra.

En fråga i barometern som författarna tolkar på ett märkligt sätt är:

Religionen är en dimension som mycket lätt väcker negativa attityder, som till exempel vid påståendet "Muslimska kvinnor som lever i Sverige är i större grad förtryckta än andra kvinnor i Sverige" fick ett högt stöd i svaren: 58,5% instämde helt eller delvis år 2005, ökade till 63,2% år 2006 och minskade något till 59,9% år 2007 för att återigen öka till 61,7% år 2008.

Att uppmärksamma den insitutionaliserade ojämställdhet som för närvarande dominerar inom islam ser inte jag som någonting negativt. Tvärtom verkar det finnas en stark medkänsla och engagemang för alla kvinnors frigörelse.

En annan fråga som tolkas negativt är den om lika skyldigheter.

Bland de negativa attityderna är det framförallt påståendet "Alla utlänningar som begått brott i Sverige bör tvingas att lämna landet" som en klar majoritet, 63% instämde helt eller delvis år 2005. År 2006 ökar andelen till 64,8%. Därefter inträffar ett trendbrott. År 2007 är andelen 63,6% och år 2008 60,8%. Invandrare måste ha samma sociala rättigheter som alla andra invånare men tydligen också samma skyldigheter, det vill säga att följa landets lagar. Invandrare är således välkomna och skall ha samma sociala rättigheter men det finns ett förbihåll. Begår utlänningarna brott stängs landets dörr för dem.

Jag anser, till skillnad från hur författarna tolkar svaren, att det är bra med både lika rättigheter OCH skyldigheter. En stor majoritet av svenska folket stödjer tanken på lika rättigheter för alla, vilket är positivt. Varför är då tanken på lika skyldigheter negativt?

Mångfaldsbarometern från Uppsala Universitet hittar ni här:


Källa: Integrationsbloggen (importerad blogg)

Inga kommentarer: