Ursprungsartikel:
http://advodia.blogspot.com/2008/10/en-kris-fr-nyliberalismen.html
Det är intressant med alla människor som försöker skylla den rådande finanskrisen på "nyliberalismen". Människor som i många fall verkligen borde veta bättre. För ursprunget till krisen står i själva verket att finna i den amerikanska statens agerande, i dess misslyckade försök att för egna syften manipulera marknadskrafterna. Låt mig förklara om ni inte redan hört detta!
När man först började ana en analkande kris handlade det om att huslån beviljats till amerikaner med dålig betalningsförmåga. Detta är något som ofta framgår i nyhetsrapporteringen. Vad som däremot inte brukar nämnas är att detta inte skett på marknadens initiativ utan på den amerikanska statens, vilken med lagstiftning velat försäkra sig om arbetarklassens rätt till huslån även då marknaden ansett lånen allt för riskabla. Bolåneföretagen Fannie Mae och Freddie Mac som var de första att skakas av krisen är i själva verket inte några vanliga företag, utan så kallade GSE:er (=Government Sponsored Enterprise). Företag startade av staten i rent politiskt syfte. Med andra ord uppstod krisen som en direkt följd av att marknadskrafternas logik satts ur spel.
När krisens historia ska skrivas i framtiden är jag ganska säker på att man även kommer kunna påvisa betydelsen av USA:s extremt dyra krig i Irak för att få ekonomin ur balans. Likaså kommer man då att visa på betydelsen av hur den amerikanska staten trots alla vackra ord om frihandel skapat en skyddad verkstad för vissa grenar av näringslivet och därigenom i längden försvagat dem.
För övrigt anser jag det olyckligt att man i fråga om skulden för krisen bortser från alla de människor i USA som tagit huslån trots att de borde förstått att deras ekonomi inte varit tillräckligt god. Enligt vänsterns synsätt är de förvisso inte mer än slavar under det socioekonomiska systemet och följaktligen utan allt ansvar, men från högern hade man kunnat hoppas på en eller annan klandrande röst. Om inte annat så i undervisande syfte.
Men är då allt frid och fröjd med det kapitalistiska systemet? Nej, det vill jag inte påstå. Det vi kan kalla "börs- och räntekapitalism" är något för vilket jag inte hyser den minsta kärlek. En sund kapitalism borde istället vara fokuserad på grunderna, på produktion och försäljning av verkliga tillgångar. Ett steg mot en sådan vore att förbjuda den börshandel som sker sekundsnabbt och ersätta den med en handel där aktier och optioner byter ägare med en eller flera dagars fördröjning. Därigenom undviks den moderna börsens panikreaktioner såväl som de mest hysteriska spekulationerna i upp- och nergångar och det blir viktigare vad företagen faktiskt presterar. Därtill skulle jag gärna se ett system som gör finansmarknadens aktörer i hög grad personligen ansvariga för hur de hanterar andras tillgångar. På så sätt kan girigheten hållas i schack.
Slutligen kan på tal om börskapitalismen nämnas att TV8 visar Oliver Stones film Wall Street på lördag. Filmen där Michael Douglas finansmagnat yttrar de bevingade orden "Greed is good".
Senaste nytt om krisen hos SvD:
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/artikel_1848547.svd
-
Källa: Advodia (importerad blogg)
måndag 20 oktober 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar