Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 25 september 2008

Pengar

Ursprungsartikel:
http://gwleibniz.wordpress.com/2008/09/21/pengar/



Dagens ekonomiska system står på en djupt instabil och farlig grund. I centrum för detta kraschbenägna och ohållbara system står de privatägda bankerna. Privatägda banker saknar existensberättigande i ekonomin och är själva orsaken till systemets skadliga volatilitet.

För att förklara varför dagens ekonomiska system måste ersättas med ett nytt krävs en genomgång av grunderna till hur ekonomin har utvecklats och hur systemet ser ut idag.

Denna artikel är därför uppdelad i fyra kapitel;

  • Historia - Vad är pengar och varifrån kommer de?
  • Nutid - Det monetära systemet idag
  • Problem - Vilka är problemen?
  • Lösning - Vad är lösningen?

Vad är pengar och varifrån kommer de?

Detta är två frågor som under större delen av historien har haft enkla och naturliga svar. Idag är det väldigt få som kan svara på någon av frågorna.

Pengar brukar definieras som ett värderingssystem för varor och tjänster och används som betalningsmedel. För att kunna fungera som ett värderingsystem har pengar genom historien alltid varit gjort av eller åtminstone varit direkt utbytbart mot någonting av verkligt värde. Pengar har utvecklats från snäckor och vackra stenar till metaller och senare till papper som ger ägaren rätt till en viss mängd av en metall som till exempel guld. Detta innebär att det fanns en direkt koppling mellan mängden verkligt värde (guld, silver, osv) och mängden pengar i ekonomin.

Denna direkta koppling luckrades successivt upp genom introduktionen av banker. Bankirer insåg tidigt att det var väldigt osannolikt att alla som satte in guld på banken skulle vilja ta ut allting samtidigt. Detta möjliggjorde att banker kunde låna ut mer pengar (papper som representerar en viss mängd guld) än de faktiskt hade guld i banken. Detta blev en accepterad affärsmodell och infördes världen över. Hur mycket mer man kunde låna ut än som faktiskt fanns i banken reglerades av staten genom reservkrav. Eftersom det nu fanns mer pengar än det fanns guld att byta dessa pengar mot, skapades för första gången pengar ur ingenting.

Sedan 1971 - då guldstandarden övergavs - representerar pengar ingenting i verkligheten. Reservkraven ändrades från att vara krav på sparat guld i banken till att vara krav på sparade pengar. Pengar blev alltså pengars säkerhet.

Detta har fått konsekvensen att nästan alla pengar i världen - över 90% - är pengar skapade genom banklån. Resterande pengar kommer från statliga centralbanker.

Det monetära systemet idag

90% av världens pengar existerar i form av banklån, alltså skulder till banker. Eftersom pengar (nästan) enbart existerar i form av skuld, ger detta att utan skuld skulle det inte finnas några pengar.

Som vi alla vet kräver banker ränta för att ge ut lån. Men eftersom ekonomin består nästan enbart av lånade pengar, kan det omöjligt finnas nog med pengar för att betala den totala räntekostnaden. För att ekonomin ska fortsätta “gå runt” måste pengar för att betala av räntor komma från nya lån.

Detta resulterar i en exponentiellt expanderande mängd av skuld och räntekostnad.

För att denna ständigt ökande summa av skuldpengar inte ska bli värdelös genom inflation, måste även världens produktion av varor och tjänster öka exponentiellt (så att det finns något att köpa för pengarna).

Vilka är problemen?

Problemen som uppstår i en ekonomi baserad på skuld från räntefinansierade privata banker kan delas upp i moraliska, samhällsekonomiska, demokratiska och hållbarhetsmässiga problem.

Moral är något högst subjektivt och naturligtvis kan inga universella sanningar framföras. Många anser dock att det är åtminstone djupt onaturligt att alla människor som faktiskt producerar allting av verkligt värde i världen är satta i skuld till de som enbart lånar ut pengarna som representerar detta värde.

Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv är lånandet från - och betalandet av ränta till - privatägda banker improduktivt. Systemet innebär stora begränsningar för ekonomin som helhet. Som skadligast blir det när staten, som har möjligheten att skapa pengar räntefritt, lånar pengar av privata banker till ränta.

Eftersom “pengar=skuld“-systemet kollapsar utan en ständigt exponentiellt ökande produktion av varor och tjänster, kan det inte betraktas som hållbart. Jordens resurser är begränsade, och det är ett logiskt oöverkomligt problem att tillhandahålla obegränsad tillväxt med begränsade resurser.

Systemet är djupt onaturligt, och därför behäftat med så stora brister och risker, att det inte är en fråga om - utan när - det kollapsar.

Vad är lösningen?

Det finns flera alternativ till dagens system, och de flesta tänkbara alternativa system är vida överlägsna det vi är fast med idag.

En grundförutsättning för ett nytt system är att det inte kan tillåta att privata banker tar upp ränta för utlåning av pengar de inte har.

Ett hållbart alternativ

Statliga räntelån & infrastrukturspendering
Det mest ekonomiskt effektiva - och samhällsutvecklingsmässigt positiva - sättet att tillföra pengar till en ekonomi är genom statliga infrastrukturinvesteringar. En naturlig och stabil variant på ett monetärt system är även att låta staten, och enbart staten, erbjuda lån till ränta. Räntan blir då helt enkelt som en skatt på lån, och fördelas likt andra skatter i ekonomin. Inflation och ekonomin som helhet kan därmed lätt kontrolleras.

      



Källa: Artiklar (importerad blogg)

Inga kommentarer: