Ursprungsartikel:
http://advodia.blogspot.com/2008/09/grna-usa-men-frst-en-rejl-beskrivning.html
Gästskribent: Wukke
I senaste numret av Neo gör debattören Henrik Fogh Rasmussen (som förövrigt är son till Danmarks nuvarande stadsminister) en jämförelse mellan USA och Europa till USA:s fördel. Artikeln består till stora delar av generaliseringar eller filosofiska argument om hur världen fungerar, om vilket man inte kan säga så mycket annat än att de ger en god beskrivning av hur många liberaler tänker. Däremot är de konkreta exempel han ger av USA:s fördelar intressanta eftersom de flesta av dem knappast kan användas till att bevisa det han menar att de kan -och eftersom man kan undra över allt han måste ha missat eller bortsett ifrån när han varit i landet. Låt oss titta på några exempel i Rasmussens argumentation.
1. Privatkonsumtionen är högre i USA. Detta kan man se på att människor i allmänhet handlar större saker, har fler bilar, större bostäder och större kylskåp. De flesta amerikaner har en avfallskvarn i sitt kök, något européer i gemen inte har.
Här undrar man vad det faktum att bilar, kylskåp och bostäder är stora egentligen skulle leda i bevis. Bor människor bättre, rent praktiskt? Finns det en korrelation mellan rikedom och kylskåpsstorlek? Det mest parodiska exemplet är nog ändå den med avfallskvarnen i USA, en förvisso praktisk anordning som vi får reda på t.om ägs av 32 procent av de som är officiellt fattiga, men som på intet sätt visar på materiell rikedom. Här är det snarare fråga om en produkt som av någon anledning blivit standard i USA (ungefär som att diskborste är standard i Sverige, medan man i de flesta andra länder handdiskar med tvättsvamp).
Parodisk är också Rasmussens kommentar om att så många familjer äger fler än en bil: "Detsamma gäller den tid en familj sparar på att ha en extra bil så att man är mindre beroende av offentliga kommunikationer." I stora delar av USA, med undantag för vissa större städer och delar av väst- och östkusten, är kollektivtrafiken så dåligt utbyggd att man inte har något annat val än att ha bil om man vill kunna ta sig någonstans. T.o.m. att gå eller ta cykeln är svårt på många platser eftersom alla tar bilen.
Att man annars kunde spara tid genom att göra saker exempelvis när man tar tåget eller bussen är uppenbarligen inget Rasmussen funderat på, eftersom han uteslutande resonerar i termer av ägande snarare än behovsuppfyllelse.
2. Amerikanerna förvärvsarbetar i betydligt högre utsträckning än européer, och utför mindre oavlönat arbete i hemmet, som att "städa, laga mat och arbeta i trädgården", för vilket de istället kan anlita professionalla. Européer och amerikaner arbetar i stort sett lika långa dagar om man lägger ihop förvärvs- och hushållsarbete.
Man kan förstås vända på detta och säga att amerikaner inte har tid att vara hemma, och att det faktum att man jobbar långa dagar inte säger något om hur effektiv ens arbetsinsats är. I programmeringssammanhang talar man om "the mythical man-month", dvs tron att en timme med arbete för en person orsakar en exakt ökning av produktion. Rasmussen gör sig till tolk för en liknande uppfattning här när han verkar tro att de längre arbetsdagarna generellt sett leder till att folk sysslar ännu mer med det de "är utbildade till och har talang för", snarare än att ta längre pauser, kallprata mer och helt enkelt sitta och dröna. Sedan kan man ju också undra om det kanske inte trots allt finns de som gillar att laga mat och arbeta i trädgården, bristen på lön till trots?
3. Offentliga platser i USA är i allmänhet inte lika "eftersatta och smutsiga". Man kan ofta identifiera amerikaner av deras perfekta tänder, då det finns bättre och billigare tandläkare i USA.
Att offentliga platser skulle vara bättre skötta i USA än exempelvis Sverige faller nog inte i god jord hos någon som varit runt lite. (Men kanske är det bara Danmark Rasmussen avser?) När jag varit i USA har jag ofta slagits av hur nedgångna stora områden är, förvisso ett normaltillstånd i stora delar av världen (och stora delar av världen är värre än USA), men också ett exempel på hur exempelvis Sverige sticker ut. Och vad gäller tänder, så påpekade en kompis till mig som bott flera år i landet, att man jämfört med Sverige betydligt oftare ser amerikaner med dåliga tänder.
USA får mycket oförtjänt kritik av européer som inte vet bättre. De bemöts inte bäst av argument som inte sorterar äpplen och päron, eller på något underligt sätt väjer för de mest elementära problem i landet.
Rasmussens artikel: http://www.magasinetneo.se/aktuellt-nummer/nr-5-2008/FoghRasmussen.pdf
-
Källa: Advodia (importerad blogg)
torsdag 25 september 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar