Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 10 september 2010

Sverigedemokraterna kommer inga utskottsplatser få av S och M

Sverigedemokraterna kommer inte att få några utskottsplatser i riksdagen, såtillvida att de inte får så stort folkligt stöd att de får platser av egen kraft och storlek. Såväl Socialdemokraterna som Moderaterna säger att de inte kommer att avstå några av sina platser till riksdagsmännen från SD, som de tidigare gjort till små partier.

Det finns i dagsläget 17 platser per utskott och små partier får inga platser om inte de två stora riksdagspartierna, avstår. S har genom åren avstått platser till Miljöpartiet och Vänsterpartiet, M har avstått till Kristdemokraterna. Men inget av partierna i dagsläget vill avstå till utskottsplatser till Sverigedemokraternas riksdagsmän om de kommer in i riksdagen.

– Vi har en policy att inte samarbeta med SD och att inte göra oss beroende av partiet. Det kräver ett samarbete att avstå utskottsplatser och vi har inga som helst avsikter att samarbeta med något annat parti än allianspartierna, säger Moderaternas gruppledare i riksdagen, Lars Lindberg.

Beskedet från Moderaterna var efter att tidigare under dagen krävde Socialdemokraternas gruppledare Sven-Erik Österberg i en DN-intervju ett besked från M i frågan.

– Såväl vi som Vänsterpartiet och Miljöpartiet är överens om att vi inte är beredda att avstå utrymme åt Sverigedemokraterna i utskotten om de kommer in i riksdagen. Det är viktigt för väljarna att veta hur de andra partierna ställer sig, sade Sven-Erik Österberg.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt tycker det inte är rätt debatt att föra i valrörelsen och han har tidigare över huvud taget inte velat svara på frågan. Men nu ger alltså Lars Lindblad besked, även om också han ogillar debatten.

– Det är rätt tveksamt att så här kort tid före valet, när det är väljarna som ska bestämma det parlamentariska läget i riksdagen, börja fördela poster. Vi har ett blankt papper framför oss, vi har inte bestämt hur vi ska fördela platser ens inom alliansen, säger han.

– S bär ansvaret för att den här typen av spelteoretiska diskussioner skapar intresse för ett parti som möjligen inte når riksdagsspärren.

- Fria Nyheter har inga uppgifter på hur många procent i riksdagsvalet som skulle ge utskottsplatser av ”egen kraft”. Paniken i ”7-klöverpartiet” är tydligen total nu eftersom de ska ”mobba” ett antal riksdagsledamöter. S och M:s partivänner visar vilken avsaknad av ödmjukhet de har inför svenska folkets valmanskår. Det är deras förbannade skyldighet att acceptera valresultatet, oavsett valutgången.

En siffra som är hämtad från kommentarerna i anslutning till DN artikeln är att 5,2 procent av rösterna ger 19 mandat och få plats i alla utskott av egen kraft. Men då kanske etablissemanget sänker antalet platser till 15, vilket går enl grundlagen, och då behöver SD 6,2-6,3 procent och 21-22 platser för att av egen kraft ta utskottsplatser.Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: