Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

onsdag 8 september 2010

Jimmie Åkesson intervjuad i SVT 7 sep 2010

Video:Sahlin eller Reinfeldt? När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ställs inför den frågan blir svaret att det handlar om pest eller kolera.

Regeringssidan har under några månader haft ett litet övertag i opinionsmätningarna, men många mätningar pekar samtidigt på att valresultatet den 19 september kan komma att innebära att inget av de två blocken får egen majoritet.

Sverigedemokraterna pendlar runt 4 procent i opinionen, precis vid gränsen för att komma in i riksdagen. Men vilken sida som SD i sådana fall skulle vilja stödja vill Åkesson inte spekulera i.

-Vi kommer inte att sätta oss i knät på den ena eller andra sidan. Det viktigaste för oss är att vi får genomslag för vår politik, säger Åkesson och räknar upp tre politikområden som SD vill prioritera särskilt mycket: minska invandringen, bekämpa brottsligheten och en värdig ålderdom för landets äldre, sade SD-ledaren när han på tisdagsmorgonen gästade SVT:s Gomorron Sverige.

Språk i skolan
Åkesson fick också svara på varför partiet vill förbjuda barn och unga att tala andra språk än svenska i skolorna, oavsett om det handlar om lektioner eller raster.
-Tittar man på de här städerna där vi har väldigt många invandrare med invandrartäta skolor där det pratas massor med olika språk och där man bråkar med varandra på olika språk, man kastar okvädningsord mot varandra på olika språk - det måste man bygga bort på olika sätt.

SD vill samtidigt slopa modersmålsundervisningen.
-Vi tycker att det är väldigt kostsamt. Vi tycker inte att skattebetalarna ska bekosta det.

Finns det någon ideologisk poäng med det också?
-Det är klart att det finns en ideologisk poäng med det. Modersmålsundervisning handlar inte bara om att man ska lära sig sitt eget språk, utan det handlar ju också om att man ska bejaka sitt ursprung och sin egen kultur och så och vi menar att det kan få en segregerande effekt.

Sändes: 2010-09-07

Ursprungsartikel
Källa: MXCartoons YouTube Channel (importerat inlägg)

Inga kommentarer: