Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 24 september 2010

Dataintrång hos Sverigedemokraterna

Video:Publiceringen av en lista med 5 700 namn från Sverigedemokraternas databas kan bli början på en obehaglig utveckling, där politiska motståndare stjäl datainformation från varandra. Det säger David LiInte nog med att enskilda personer drabbas, säger han. Även demokratin hotas.

-- Om det nu fortsätter och om det blir en trend så är det en mycket farlig trend. Om man vet att man riskerar att bli uthängd med personuppgifter så kanske det finns en motvilja mot att organisera sig och vilja aktivera sig i partier.

Någon har tagit sig in i Sverigedemokraternas databas och stulit information. Igår la hackarna ut en lista på internet över 5 700 personer som sägs ha tagit kontakt med partiet.

Men åtminstone två personer som Ekot talat med säger att deras namn finns där felaktigt. Så här berättar en ung man, som föredrar att vara anonym:

-- Jag blev väckt av en kompis i dag. Han hade fått ett mejl av någon på Facebook där det stod "jag såg ditt namn på listan att du var intresserad, här har du länken så du kan rekrytera fler".

-- Han kollade listan och där stod hans namn och alla hans uppgifter samt mitt namn och alla mina uppgifter bland massa fler.

Så ditt namn står där även fast du inte kontaktat partiet?

-- Precis. Och det är läskigt eftersom det står telefonnummer, adress och hela paketet.

Sveridemokraternas pressekreterare Erik Almqvist är övertygad om att hackarna vill skrämmas.

Sverigedemokraterna har i dag fått kritik för den bristande datasäkerheten. Men Almqvist menar att ingen hemsida är hundra procent säker.

-- Vi kan se till att det inte händer igen och att vi har begränsat med information kvar på hemsidan så att man inte kan komma år så pass mycket som man kom åt nu.

David Lindal på FOI tror att dataintrång som fenomen kommer att öka. Det beror på att medvetenheten om riskerna är allmänt låg:

-- De flesta politiska partier tror jag har en ganska dålig uppfattning om informationssäkerhet.

Varför är det så tror du?

-- Vi har ett väldigt ordnat och stillsamt land. Vi tänker normalt inte på att folk kan vilja skada oss.

Dataföretaget Periquito, PRQ, som huserar den hemsida där personuppgifterna lagts ut, säger att webbadressen inte har någon koppling till företaget.

Hemsidan kommer att läggas ned om den bryter mot lagen, säger den ansvarige på PRQ till Mikael Viborg till TT.

Sändes: 2010-09-21

Ursprungsartikel
Källa: MXCartoons YouTube Channel (importerat inlägg)

Inga kommentarer: