Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 9 september 2010

50 osynliga hyresgäster i en liten etta.

”Trångboddheten är nu så stor att upp till 50 personer klämmer in sig i små ettor”. Det handlar nästan alltid om invandrare som hyr, och hyr ut, dessa lägenheter. Media förfasar sig över denna ”trångboddhet” utan att ta reda på verkligheten bakom.
Det handlar om bidragsbedrägerier – att sko sig på välfärdssystemen.

Ett nätverk i Stockholm tjänar pengar på att sälja falska c/o-adresser till asylsökande från Latinamerika, rapporterar SvD. Med adressen kan den asylsökande slippa placeras på förläggning och i stället jobba i huvudstaden med tillfälligt arbetstillstånd.

Hos Migrationsverket finns enligt SvD 187 latinamerikanska asylsökande skrivna på fyra adresser. På en av den, en enrumslägenhet, står 50 personer. Mellan 200 och 600 kronor i månaden får man betala för en adress, skriver tidningen.

Även i Norrköping har ”flyktingar” erbjudits att köpa c/o-adresser.
I början av sommaren uppmärksammades problemet. Hyresvärdar som upptäckte att väldigt många personer bodde på samma adress hörde av sig till kommunen.

”Det kunde vara femton personer skrivna på en adress men när hyresvärden kollade så bodde inte så många där. Det var helt enkelt inte rimligt, säger Yvonne Thilander ,förvaltningschef på arbetsmarknadskontoret i Norrköping.
Totalt handlade det om 25-30 personer, oftast ensamstående, som egentligen inte bodde på den adress som de uppgivit.

”Vi vet att det funnits något system där man köpt adresser. I värsta fall har man betalat för en adress men inte fått bo där utan fått betala även för boendet”, säger Yvonne Thilander.

Signaturen ”Tazita” kommenterar artikeln i Nt:
”Det är oftast invandrare (som själva relativt nyligen fått uppehållstillstånd) som hyr ut den lägenhet socialen betalar åt dem. Jag känner till flera fall. Tyvärr kommer säkert dessa ”utslagna” själva göra samma sak när/om de får uppehållstillstånd. Systemet är fel.
Jag har informerat socialen om att de betalar människor för bostäder de själva inte bor i, men de har inte varit intresserade.
Jag har även informerat Försäkringskassan. De var däremot mycket intresserade, de betalar nämligen även bostadsbidrag åt de familjer som i verkligeheten hyr ut sina lägenheter svart. Dessvärre har de svårt att kontrollera fakta. Jag vet många fall där flera familjer väljer att bo tillsammans med sina släktingar fast de av kommunen/socialen fått egna lägenheter, dessa ”hyrs” sedan ut” (slut citat).

//Elfyma+




Ursprungsartikel
Källa: Varjager's Weblog (medlem)

Inga kommentarer: