Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 9 augusti 2010

Stymparlusta hos mormor gav PUT till fyra

Ahmed Ballal Ahmed från Sudan med son och två döttrar har sökt asyl i Sverige. Ahmeds asyltberättelse refereras i Migrationsverkets beslut:

Han har enligt sin egen uppgift lämnat Sudan på grund av påtryckningar som han utsattes för med anledning av att hans dotter Afra inte är omskuren. Både han och hans hustru är emot kvinnlig omskärelse. Såväl hans som hans hustrus klan anser dock att flickor bör omskäras.

Släktingarna från hustrus sida har sedan Afra var sex år gammal försökt få honom att gå med på omskärelse av henne. Han har dock hittills lyckats skydda sin dotter genom vägra gå släktingarna till viljes. Detta är emellertid inte längre möjligt eftersom släktingarna numera vänder sig direkt till Afra.”

Speciellt mormodern skall ha uttryckt i starka ordalag att hon vill könsstympa dottern Afra, född 1992.

Migrationsverket beslutade 24 mars 2009 att utvisa de fyra.

Migrationsdomstolens bedömning

Migrationsdomstolen skriver angående hur bevisvärderingen bör gå till att:

Ett alltför strikt beviskrav bör dock inte tillämpas. Den sökandes berättelse får godtas om den framstår som trovärdig och sannolik. Vid bedömningen av en asylberättelses trovärdighet fästs normalt vikt vid att den är sammanhängande och inte präglas av inbördes motstridande uppgifter. Betydelse i trovärdighetshänseende tillmäts också det förhållandet att berättelsen till sina huvuddrag förblir oförändrad under asylprövningen i olika instanser.

Migrationsdomstolen är imponerad över det faktum att Ahmed lämnat in ett läkarintyg som styrker att döttrarna ej är könsstympade:

”I det här fallet har Ahmed Ballal Ahmed gett in läkarutlåtanden till stöd för de åberopade asylskälen och till styrkande av att döttrarna inte är könsstympande. Intygen är en viktig del i bedömningen då det är just risken för könsstympning som åberopas.”

Slutligen anför migrationsdomstolen:

”Migrationsdomstolen bedömer att det inte finns skäl att ifrågasätta den risk för könsstympning som Ahmed Ballal Ahmed och den äldsta dottern Afra nu har berättat om. Det är inte troligt att förhållandena skulle se annorlunda ut om familjen återvände hem till Sudan nu jämfört med när de lämnade landet. Mot denna bakgrund har familjen gjort sannolikt att det finns en beaktansvärd och individualiserad risk för att de två döttrarna i familjen riskerar att utsättas för könsstympning vid ett återvändande till Sudan.”

Migrationsverket beviljar de två döttrarna permanenta uppehållstillstånd i Sverige såsom varandes konventionsflyktingar på grund av stympningsrisken. Även pappa Ahmed och sonen förklaras vara konventionsflyktingar med följande motivering:

Fadern och sonen har inte åberopat några egna asylskäl men med hänsyn till principen om familjens enhet (se UNHCR:s handbok om förfarandet och kriterierna om flyktingars rättsliga ställning, art. 181-188) ska dock fadern Ahmed Ballal Ahmed och sonen Amran beviljas uppehållstillstånd på samma grund som de två flickorna

Läs domen: Migrationsdomstolen i Stockholm UM 11636-10



Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: