Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 30 augusti 2010

Skolvalet 2010

Det är återigen dags för ett skolval som blivit allt mer kontroversiellt. Målsättningen i år är att 360 000 elever ska rösta i 1 400 skolor. Men många skolor fortsätter avböja till att vara med.
- Det var en del skandaler på vissa skolor vid förra valet och i år har vi försökt ta krafttag för att motverka det, säger Mattias Hallberg, projektledare skolval 2010 till Expressen

Tre gånger har resultaten efter valen i gymnasie- och högstadieskolorna sammanställts nationellt. Skolvalet pågår mellan 1 september och fram till 17 september är det fritt fram för skolorna att arrangera årets val.

Sverigedemokraternas stora stöd bland landets skolungdomar har fått skolledningar att dra öronen åt sig. 2006 fanns exempelvis skolor som hemlighöll resultatet för att slippa resonemang om främlingsfientlighet. I år har de som arrangerar skolvalet varit betydligt tydligare kring vad som gäller och informerat om att det är helt fritt att rösta på vilket parti man vill.

- Förra gången var det några skolor som inte rapporterade in röster på enskilda partier och det fanns lärare som försökte styra att det exempelvis bara skulle gå att rösta på riksdagspartier, säger Mattias Hallberg.

I Alvesta gymnasium fick exempelvis Sverigedemokraterna nästan 25 procent av rösterna för fyra år sedan och dåvarande rektorn tyckte i lokalradion att det var skrämmande.
- Vi har haft en lång diskussion om vi skulle vara med i år, säger samhällskunskapsläraren Åsa Karlsson.
- Men om vi inte är med så skulle vi i stället gå en debatt om varför vi avstår eftersom det var så höga siffror förra gången, så det är klart att vi ska delta.Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: