Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 8 augusti 2010

Nyamko Sabuni en studie i hyckleri

KARRIÄRSUGEN Folkpartiet har ju gjort sig ökända som ett parti vars vallöften i invandringsfrågor spelar hårt på opportunism, men när det väl är dags att infria dom så är man antingen handikappad av att det sitter bakåtsträvande mörkermän i samarbetspartierna eller att man själva konstaterar att de kan strunta i vad de lovat, de är ju redan i regeringsställning. Den representativa demokratin i folkpartitappning alltså. En av de värsta opportunisterna av dom alla måste ju vara integrationsminister Nyamko Sabuni.

Den svensk- och Sverigehatande vulgärjournalisten och författaren Kurdo Baksi berättar i en DN-artikel från 2007 om första gången han mötte Nyamko Sabuni. Hans referat visar med all önskvärd tydlighet att det är makten och karriären som är drivkraften här, inte ett autentiskt politiskt engagemang.

Med bestämda steg och elegant svart klänning klev en sommardag 1995 en ung tjej in på mitt kontor i centrala Stockholm. Efter några minuter lånade hon samtliga svenska riksdagspartiers program. Tre veckor senare ställde hon en fråga: I vilket parti kan en svart kvinna som talar bra svenska göra karriär? Utan att tänka gav jag henne ett svar som ännu plågar mig: det socialliberala folkpartiet. Några minuter senare försvann hon med folkpartiets partiprogram. Tre år senare fanns ett namn som jag kände igen i folkpartiets riksdagslista för Stockholm: Nyamko Sabuni.

Nu vet vi hur det gick, hon blev minister i alliansregeringen, förmodligen ett invandraralibi, men trots det ansvarig för bland annat integrationsfrågor. I det sammanhanget kan det ju vara intressant att bli lite retrospektiv. Juli 2006, exakt två månader innan valet där Alliansen erövrade regeringsmakten, gav Sabuni en intervju i gratistabloiden Metro där hon listade dom lagförslag hon skulle driva om hon kom in i regeringen. Vi kikar lite på hennes lista:

  • 1. Inför begreppet hedersrelaterat våld i brottsbalken.
  • 2. Stopp för finansiering av de religiösa skolorna.
  • 3. Inför en 15-årsgräns för slöja.
  • 4. Inför 18-årsgräns i lagen mot kvinnlig könsstympning.
  • 5. Inför obligatoriska gynekologiska undersökningar på flickor.
  • 6. Senarelägg och förläng preskriptionstiden vid könsstympning.
  • 7. Mödomskontroller ska aldrig tillåtas.
  • 8. Kriminalisera barn- och tvångsäktenskap.
  • 9. Snävare definition på arrangerade äktenskap i utlänningslagen.
  • 10. Inför en övre gräns för hemgift/brudgåva.

Nu är ju inte jag någon större expert på vilka lagar som stiftats på invandrings- och integrationsområdet, men visst ser Nyamkos lista lite mer omfattande ut om man jämför med vilka lagar som i realiteten har tagits? Hon har nu suttit i regeringen som ansvarig minister för dessa frågor i lite knappt fyra år, vad har hänt? Och vad hände med det beramade språkkravet?

Jan Björklunds utspel om förbud mot heltäckande muslimsk klädsel i skolan häromdagen kommer med största sannolikhet gå samma väg som Nyamko Sabunis lista och det fiktiva språkkravet, det kommer aldrig se dagens ljus vid ett eventuellt omval av Alliansen. Populistiska utspel är Folkpartiet bra på, men det är ”mycket snack på liten verkstad”, som man brukar säga.

Det finns bara ett svenskt parti som verkligen menar allvar med sin politik på invandrings- och integrationsområdet. Rösta på det partiet den 19 september!

Gustaf Janson

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: