Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 28 augusti 2010

Mediajurist-Ej hets mot folkgrupp i SD film

Tidningsutgivarnas jurist Per Hultengård drar en annan slutsats än vad Jan Scherman på Tv4 gör angående Sverigedemokraternas stoppade valfilm.

-Jag kan inte s eatt det här skulle vara hets mot folkgrupp, det är en valfilm, utrymmet är stort för vad man får säga. Man spelar helt enkelt på folks rädslor. Juridiskt ligger den inom det tillåtnas ram, säger han till TT som citeras av SvT

Den politiskt korrekte och ryggradslöse Jan Scherman gömmer sig bakom några ”gummiparagrafer” och anser att valfilmen strider mot demokratiparagrafen i radio- och tv-lagen och för övrigt mot de demokratiparagrafer som bland andra Sverigedemokraterna har anslutit sig till om alla människors lika värde, oavsett om det är Europakonventionen eller FN-stadgan. Den strider också mot Yttrandefrihetsgrundlagens förbud om hets mot folkgrupp.

De demokratiparagrafer, som en ansvarig utgivare ska följa, talar bland annat om alla människors lika värde och det demokratiska statsskickets grundidéer. De handlar också om värdighet i synen på olika grupper i samhället. Skrivningen i radio- och tv-lagen bygger på ett EU-direktiv.

-Där står att man inte får uppmana till hat som gäller ras, kön eller religion och det stödjer jag mig på, säger Jan Scherman.Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: