Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

tisdag 17 augusti 2010

Expressenledare jämför SD med nederländska PVV

POLITIK Aron Lund på Expressen skrev i fredags en ledarartikel med rubriken ”Hatet är en folkrörelse” där han jämför Sverigedemokraterna med det nederländska islamkritiska Frihetspartiet, PVV. Han drar slutsatsen att SD är mycket farligare än PVV, eftersom det förstnämnda är ett ”riktigt parti”.

Inledningsvis konstaterar han motvilligt att de nederländska Kristdemokraterna VVD till slut valde att ta stöd för sitt minoritetsstyre hos islamkritiska PVV, med Geert Wilders i fronten.

Han menar även att PVV mycket står och faller med sin ledargestalt Geert Wilders, till skillnad från Sverigedemokraterna som mödosamt byggts upp ur en gräsrotsrörelse.
”SD är, tyvärr, ett riktigt politiskt parti”, som han skriver och menar att SD inte är lika beroende av Jimmie Åkesson som PVV av Wilders.

Han tar även upp flera unika händelser som gjort att ett parti som PVV kunnat växa sig starka i Nederländerna.

Flera unika faktorer har spelat in, som Hollands politiska traditioner, försvagningen av etablissemangspartierna, fenomenet Ayaan Hirsi Ali och mordet på Theo van Gogh.

Även Wilders provakativa personlighet spelar en stor roll för framgången, menar han. I Sverige däremot finns få eller inga sådana unika faktorer. Istället har SD fått segla i motvind hela tiden, systematiskt motarbetade av etablissemanget, men trots det växt sig stora idag. Just därför är SD ett ”farligare” parti, anser Aron Lund.

Vad Åkessons partikamrater har lyckats göra är nämligen något så sällsynt som att bygga en gräsrotsrörelse.
I över 20 år har SD satt upp klistermärken, vikt flygblad, kopierat affischer och tryckt tidningar. De har jobbat hårt för att nå fram till fyraprocentströskeln.

Det är det som gör SD så mycket farligare än Geert Wilders. De är på väg att ta sig in i riksdagen utan Theo van Gogh-mord, utan att Pim Fortuyn har röjt väg för dem, utan att de existerande partierna givit dem ens lillfingret.

Avslutningsvis konstaterar han:

Om en dryg månad kan de ha förändrat vårt land för evigt.

Det hoppas vi på PI med, men till skillnad från Aron Lund, är vi övertygade om att det kommer innebära en förändring till det bättre.

Expressen

PrintFriendly Share/Bookmark
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: