Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 23 augusti 2010

En norrman är enligt Expressen terroristledare

TERRORISM Expressen publicerar idag en nyhet från TT där de berättar att brittisk underrättelsetjänst pekar ut en 39-årig "norrman" som toppfigur i det al-Qaida-nätverk som kopplas till bombdåden i Londons tunnelbana där 52 människor miste livet. Mannen har varit häktad i Norge sedan den 8 juli. Inte mindre än vid fyra tillfällen i den korta tidningsnotisen omnämns terroristen som "norrman" utan att nämna att invandraren är av uigurisk börd - en turkisk minoritet i västra Kina.

Både engelska och norska tidningar uppger mannens namn, Mikael Davud, och refererar till hans strikta muslimska bakgrund. Vilket är självklart mot bakgrund att han utpekas som en ledargestalt inom al-Qaida. Men inte TT och Expressen. De nämner inte mannen vid namn, de nämner inte att han är uigur, de nämner överhuvudtaget inte att han är muslim. För dessa två nyhetsförmedlare är han kort och gott norrman.

Mikael Davud anses av den brittiska underrättelsetjänsten vara ledaren för en av fyra Al Qaida-celler som kopplas till bombdåden i Londons 2005 tunnelbana där 52 människor miste livet. De fyra terrorcellerna i ett nätverk skapades av britten Rashid Rauf, vilken dödades i ett amerikanskt angrepp med ett förarlöst flygplan i Pakistan 2008, sedan han rymt från häktet året dessförinnan.

Mikael Davud och en till har varit häktade i Norge sedan den 8 juli. I norska tidningar har Mikael Davud figurerat flitigt, då han bland annat vägrat låta sig förhöras av underrättelsetjänsten då han inte blivit serverad halal-mat i fängelset. Uiguren planerade således terroristdåd, men åkte fast, och är sur för att de norrmän han planerade att spränga i luften inte serverar honom ritualslaktat kött. Ett par dagar senare fick han som han ville; halal-mat.

Mer om cellerna

Telegraph
Aftenposten
Aftenposten
PI har skrivit om detta halal-ärende tidigare

PrintFriendly Share/BookmarkUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: