Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

onsdag 25 augusti 2010

Asylsökanden snattar Centerpartist vill halvera boendeplatser

UPPVIDINGE Den lilla kommunen ligger i Kronobergs län och har 9295 invånare (mars 2010). Migrationsverkets enhet i Uppvidinge har 600 platser, lägenheter de hyr, och man har en beläggning på 97 procent. Nu vill kommunalrådet Åke Carlsons (c) halvera platserna till 300 av tre skäl. Brist på aktiviteter, trångboddhet – och snatterier. Men Migrationsverket säger nej.

En stor del av de asylsökande kommer från Somalia. Övriga från Serbien och Kososvo samt från olika arabstater. Åke Carlson säger alltså att han ser tre anledningar till att dra ner på antalet platser: Sedan asylmottagningen etablerades har det ständigt funnits liten grupp som sysslar med snatterier, vilket skapar problem för handlarna i kommunen. Ett annat argument är bristen på aktiviteter i en landsbygdskommun som Uppvidinge och ett tredje är att de asylsökande är trångbodda.

– Det bor två personer i varje rum i genomsnitt och det är inte lägenheterna byggda för, säger Åke Carlson.

Men Christina Björk, ställföreträdande chef för mottagningsenheten, menar att detta inte är något stort problem. Migrationsverket har därför inga planer på att minska på antalet platser inom mottagningsenheten i Uppvidinge.

– Med de genomgångstider som vi har i dag, så hinner man inte ge sig i kast med så mycket aktiviteter. Dessutom erbjuds svenskundervisning som man naturligtvis kan hoppa på om väntetiden blir lite längre. Det tar i genomsnitt 57 dagar från det att en asylsökande kommer till Uppvidinge till dess att Migrationsverket fattat beslut om asyl eller avvisning.

– Allt fungerar otroligt bra och vi är nöjda med kommunen, säger Christina Björk.

SMP

PrintFriendly Share/Bookmark
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: