GREKLAND I politiskt korrekta kretsar, som i detta fall personifieras av Amnesty International, har man ju en förmåga att lägga näsan i blöt vad gällande suveräna staters metoder för att sköta sin inrikespolitik. Så är fallet nu också när Amnesty kritiserar Grekland för sin i deras ögon ”bristande asylpolitik”. I en ny rapport vittnar Amnesty om en asylpolitik som ligger ljusår från den svenska ”alla skall hit”-modellen. I Grekland, som är en av dom huvudsakliga inkörsportarna till övriga Europa för asylsökande främst från Afghanistan, Somalia, Palestina, Irak, Eritrea, Pakistan och Burma, kan man sedan juni i år hålla dessa inlåsta i väntan på att skickas tillbaka.
Detta är en av sakerna Amnesty kritiserar, men även faktumet att ensamkommande unga män, i Sverige konsekvent felaktigt beskrivna som ”barn”, även dom kan komma att hållas inlåsta i avvaktan på att deporteras tillbaka dit dom kom från. Av den anledningen beslöt Sverige 2008 att upphöra med återskickandet av dessa unga män till Grekland. Fortfarande skickas dock vuxna tillbaka enligt Dublinförordningen. Till 25 juli i år har Sverige sänt tillbaka 354 asylsökande till Grekland.
Amnesty kräver nu att även tillbakaskickandet av vuxna skall upphöra, något som migrationsminister Tobias Billström inte har för avsikt att tillmötesgå.
Fakta: Greklands asylpolitik
- Av över 30.000 asylansökningar i Grekland i fjol beviljades enbart 36 personer flyktingstatus, medan 128 fick skyddsstatus och kan därmed inte skickas hem. Det skyddet kan återkallas när förhållandena i ursprungslandet förändras.
- Migranter och flyktingar (skall vara asylsökande) kommer till Grekland främst via Turkiet, landvägen eller i båt. Många kommer från Afghanistan, Somalia, Palestina, Irak, Eritrea, Pakistan och Burma. Sedan juni i fjol kan de hållas häktade i Grekland i sex månader i väntan på deportation.
- Till 25 juli i år har Sverige sänt tillbaka 354 asylsökande till Grekland, med stöd av Dublinförordningen.
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar