Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 29 juli 2010

Danmarks justitieminister svarar på svensk kritik

ZIGENARE För drygt två veckor sedan utvisade Danmark 23 hemlösa zigenare till Rumänien efter en stor polisaktion i Köpenhamn. Den danske justitieministern Lars Barfoed har utlovat fler polisinsatser mot kriminella zigenare som ockuperar byggnader samt ständigt begår nya brott, exempelvis stölder och bedrägerier.

Den svenska kritiken mot utvisningen kom som ett brev på posten. Först ut var Maria Leissner, ordförande i delegationen för romska frågor, som menade att Danmark har en rasistisk grund för sitt agerande. Nu ger sig även Fredrik Federley från Centerpartiet in i leken. Han säger "Jag talar nog också för integrationsministern, när jag säger att detta är fullständigt oacceptabelt. Det skulle aldrig hända i Sverige. Det är ren och skär rasism".

Danmarks justitieminister blir dock inte svaret skyldig.

"Jag struntar fullständigt i vad svenska politiker hittar på att säga i sommarvärmen", säger en märkbart irriterad Lars Barfoed.

"Jag tycker det är helt befängt, och jag kan ärligt talat inte förstå, varför svenska politiker känner sig manade att lägga sig i hur vi gör i Danmark. De svenska politikerna får vänta tills samma grupper kommer till Sverige. Då får vi se om de accepterar att vederbörande kamperar runtomkring i parkerna i Göteborg och stör vanliga människor", säger Lars Barfoed till nyhetsprogrammet TV-Avisen. Faktum är dock att de redan är här.

”Skickar vi inte hem dem så visar vi att Danmark är ett ställe där man utan vidare kan slå läger i parker och övergivna hus, med den åtföljande kriminalitet det finns risk för. Det kan jag som justitieminister inte acceptera. Därför går vi så långt som vi har möjlighet till inom europeisk lagstiftning. Det har ingenting med rasism att göra”, fortsätter Lars Barfoed.

Martin Henriksen från Dansk Folkeparti är också märkbart irriterad på svenska politiker.

"Den svenska regeringen väljer att kalla utvisning av människor som är i Danmark och överhuvudtaget inte bidrar till samhället, utan tvärtom slår sig ner varhelst de har lust, för rasism. Det visar bara att i Sverige har man en riktigt lång väg att gå innan de förstår hur man ska agera inom invandringspolitiken", säger han.

Dansk Folkeparti inväntar nu ett officiellt svar från den svenska regeringen huruvida den står bakom Maria Leissners uttalanden.

"Om den svenska regeringen gör det, ska vi danskar vända oss till vår regering och be dem förklara för svenskarna hur saker och ting hänger samman och att det inte har med rasism att göra”, säger Martin Henriksen.

DN
Tv-inslag Lars Barfoed I
Tv-inslag Lars Barfoed II



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: