GROVT RÅN I september förra året rånades värdedepån i Västberga i en spektakulär helikopterkupp. Det var första gången som en helikopter användes vid ett rån i Sverige. Nu, tio månader senare, är den 5 000 sidor långa förundersökningen klar. I morgon åtalas tio personer för inblandning i rånet.
Rånet
Helikopterrånet i Västberga genomfördes tidigt på onsdagsmorgonen den 23 september 2009 mot G4S Cash Services värdedepå i Västberga i södra Stockholm. Under natten stals en helikopter av typen Bell 206 Jet Ranger från Roslagens helikopterflyg i Norrtälje. Den nu åtalade helikopterpiloten Alexander Eriksson har tidigare varit både elev och kund vid företaget. För att hindra polisen hade fotanglar placerats ut i Västberga-området och ett bombliknande föremål hade ställts vid Stockholmspolisens dåvarande enda helikopterbas i Stockholmsområdet, i Myttinge på Värmdö, vilket under flera timmar hindrade de två polishelikoptrarna av typen EC 135 från att lyfta och delta i rånarjakten.
Den stulna helikoptern anlände strax efter klockan fem på morgonen ovanför G4S värdedepå i Västberga, och flera maskerade och beväpnade personer landsattes på taket. Rånarna använde slägga för att forcera en ruta i den pyramidformade taklanterninen (glasöverbyggnad). Sprängladdningar detonerades inne i byggnaden utan att någon människa kom till skada. Ett antal säckar med pengar lastades ombord i helikoptern som då stod parkerad på taket med motorn igång.
Ungefär en kvart senare anlände en polispatrull som spärrade av området i väntan på förstärkningar. Patrullen begärde tillstånd om att få skjuta verkanseld mot helikoptern, men svaret från polisledningen blev nekande. Ytterligare några minuter senare lyfte helikoptern med alla rånarna och bytet ombord, och gav sig av från platsen. Hela rånet tog drygt 20 minuter. En rote av flygvapnets JAS 39 Gripen fanns i beredskapsläge över Östersjön. Ordern till planen blev dock att inte agera, då rånet var en polisiär och inte militär fråga.
Vid 8-tiden samma dag hittades den övergivna helikoptern i ett skogsbryn på ett fält mellan Skavlötens motionsspår och Rönninge by i Arninge cirka tre mil norr om Stockholm. Vid trettontiden oskadliggjordes det bombliknande föremålet vid polisens helikopterbas. Det visade sig vara en attrapp. Enligt rikskriminalen ska också rånarna först ha dumpat av byte eller rånare i Draget utanför Norsborg. Efter det ska helikoptern ha flugits norrut till Ekerö och till en badplats vid Grimsta för att dumpa byte eller rånare. Därefter lämnades helikoptern intill skogsbrynet på ett fält mellan Skavlötens motionsspår och Rönninge by i Arninge cirka tre mil norr om Stockholm.
Två av rånarna som var inne i värdedepån är fortfarande oidentifierade och på fri fot. Ytterligare tre rånare finns på misstanke-listan men är ännu ej gripna. Rånbytet på 39 miljoner kronor är fortfarande försvunnet. På måndag åtalas tio män för den spektakulära kuppen. Rättegången kommer att pågå i 18 dagar med start den 2 augusti i Stockholms tingsrätts säkerhetssal
Åtalade
Huvudmannen, misstänkt på sannolika skäl för grovt rån.
- Shirwan Safa Kadhum född 1979-05-05 och född i Bagdad, Irak. Folkbokförd i Sverige 841119. Svensk medborgare 940912. Mantalsskriven i Bagarmossen, Stockholm.
Redan den 23 november efterlystes Shirwan Safa Kadhum men då bara i Sverige. Vad polisen inte visste var att han i själva verket befann sig i Dominikanska Republiken. Vid årsskiftet tog utredningen en ny vändning. Svensk polis fick reda på att Shirwan Safa Kadhum kunde befinna sig på paradisön i Västindien. Kammaråklagare Björn Frithiof, en av de två åklagare vid Internationella åklagarkammaren som leder utredningen, utgår från att Kadhum åkte till Dominikanska Republiken för att hålla sig undan rättvisan. Man kontaktade den lokala polisen och bad om hjälp. Den lokala polisen inledde så sökandet efter Kadhum, enligt Roberto Lebron, presstalesman vid polisen i Dominikanska republiken och Shirwan Safa Kadhum greps i semesterorten Sosua.
Där umgicks han med en annan man, Bulent Aslanoglu, född 1974-04-25, från Södertälje. Han tillhör toppskiktet av det grovt kriminella "syrianska brödraskapet" i Södertälje. Dock misstänkts han inte för delaktighet i detta rån men var efterlyst för andra brott. Båda utlämnades till Sverige.
Övriga, På sannolika skäl för grovt rån
- Fabian Lobos Lopez, född 1979-01-09, från Hägersten
- Govar Barzani, född 1978-06-16, från Norsborg
- Charro Charbel, född 1978-03-24, från Norsborg
- Alic Nemanja, född 1986-08-18, från Danderyd
På sannolika skäl för medhjälp till grovt rån
- Alexander Eriksson, född 1975-05, från Ljusterö (piloten)
- Metin Akdag, född 1972-12-23, från Enskede
- Goran Bojovic, född 1971-09-06, från Stockholm
- Marcus Axelsson, född 1976-06-19, från Tyresö
- Samir Abdelkader, född 1978-08-29, från Vårby
Ovan listade åtalspunkter vs namnen var aktuella tidigare. Det kan ha ändrat sig nu. Vi korrigerar uppgifterna så småningom.
Aftonbladet grafik, vem som är vem-pussel
DN
DN DN
SVD
Expressen
Domstol
Södertörns tingsrätt, mål nr B 11738-09
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar