Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

tisdag 1 juni 2010

Badhuspersonal i Malmö tvingas lära sig självförsvar

MALMÖ. Situationen är nu så hotfull och aggressiv mot personalen på badhuset Aq-va-kul i Malmö att man i denna vecka inleder kurser i självförsvar och om att lära sig möta besvärliga personer. Anled-ningen är de många incidenter som inträffat den senaste tiden på badhuset med bråkiga och stökiga ungdomar (läs arabgäng).

Simhallen öppnade på nytt den 1 oktober 2008 efter en totalrenovering. Bahuset var gravt eftersatt. Och ”vågorna gick höga” i den lokala politiska debatten om vem/vilka som bar ansvaret.

Både före och efter har det även varit åtskilliga stölder, hot, sexuella trakasserier av tjejer i bassängen, skadegörelse i simhallen m m. Inte oväntat är MENA-gäng som levt rövare. Vakter och kameror fick installeras. Fram till i höstas 2009 var ungdomar under 18 år bara välkomna i sällskap med någon äldre anhörig. Sedan regeln togs bort i september har oroligheterna på badet ökat, enligt fritidsförvaltningen.

Den 4 maj fick ett bråkigt gäng på 25-30 ligister avhysas med hjälp av polis och ordningsvakt. Ungdomarna var högljudda, hoppade från otillåtna ställen och kastade plastmöbler i bassängen. Badvärdarnas tillsägelse hjälpte inte. Det hela utspelade sig i Äventyrsbadet, där det inte finns några kameror med följden att ingen kan pekas ut.

Incidenterna på badhuset har inte blivit fler men värre, och eftersom det äventyrar allas säkerhet ska personalen nu utbildas för att bättre kunna möta risksituationer.

– Vi måste hitta nya metoder för att bemöta ungdomar, säger badets enhetschef, Gordana Vincic.

– Antalet incidenter har inte ökat men de har blivit mer komplexa att hantera. Färre men svårare, säger Gordana Vincic.

Så personalen ska bland annat lära sig självförsvar men också inhämta kunskaper från olika håll, från öppna ungdomsanstalter till exempel, och hur de får ungdomar att följa de regler som finns.

SDS

Den 15 februari besöktes badhuset Aq-va-kul i Malmö av bl a en femtonårig yngling. Badvärdarna uppmärksammade tidigt att han äventyrade både sin egen och andra badgästers säkerhet. Efter flera varningar, eftersom han "uppträtt olämpligt", beslutade då en badvärd att avvisa pojken.

15-åringen sprang då in i omklädningsrummet och hämtade en kniv ur sitt skåp. Med kniven i handen tog han sikte på badvärden som precis kastat ut honom. "Jag ska hoppa på ditt huvud", sa 15-åringen till badvärden och gjorde ett utfall med kniven, enligt polisen.

Kniven var bara 15 centimeter från badvärdens huvud när en kollega avstyrde attacken. När polis tillkallades flydde pojken och kastade kniven i snön. Men en övervakningskamera hade fångat hela attacken och polisen kunde senare gripa pojken.

Femtonåringen stängdes med omedelbar verkan av från badet i tre månader. Efter samtal med skolan och polisen bedömdes pojken nu vara så farlig för omgivningen att han måste portas från badet tills han fyller 18 år.

Men "straffet" blev dock ett helt annat. Socialdemokraterna i Fritidsnämnden, som också fick stöd av Vänsterpartiet, röstade istället igenom en ETTÅRIG! avstängning för den våldsamme ynglingen. Alldeles för kort tid, tycker Moderaterna och Folkpartiet som reserverade sig mot beslutet.

Stökigt öppnande av badhus

TV4 Öresund, oktober 2008

Stölder, gängslagsmål och sexuella trakasserier. Helgerna på nyöppnade Aq-va-kul i Malmö har varit minst sagt varit stökiga.

Nu överväger badet att anställa väktare för att få ordning på situationen. Aq-va-kul i Malmö har varit öppet för allmänheten under två helger och har haft tusentals besökare. I dag är det lugnt på badhuset Men i lördags spårade badandet ut när stora ungdomsgäng började slåss och störa ordningen.

- De knuffades och slogs så att vissa badvakter kände att det fanns risk med att vara därinne, säger Mohamed Shemesani, badvärd,

Badet har nu tvingats införa så kallade familjehelger. Inga besökare under 18 år får bada utan att ha sina föräldrar med sig. Fritidsförvaltningen hoppas att det ska lugna situationen. Om ett par veckor är det höstlov i Skåne och att bada på Aq-va-kul är en populär aktivitet på lovet. Fritidsförvaltningen har inte bestämt ännu om badet ska vara öppet för ungdomar utan föräldrar under lovet.

- Vi får hoppas att ungdomarna skärper sig på sikt, säger Yvonne Gustafsson, avdelningschef fritidsförvaltningen.



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: