EKONOMI. I en ny rapport har de ekonomiska fördelarna med att studera på högskola och universitet undersökts. Det visar sig att dagens system medför att det i många fall är ekonomiskt olönsamt att plugga vidare.
Almega – tjänsteföretagens organisation – pekar i en ny rapport på yrken där löneläge och beskattning innebär att det hade varit ekonomiskt mer lönsamt att börja jobba direkt efter gymnasiet i stället för att studera vidare vid högskolan eller universitet, meddelar e24.
Ulf Lindberg, näringspolitisk chef på Almega är den som beställt rapporten:
– Vi har mätt hur mycket man får tillbaka på den investering som en utbildning innebär. Vad vi har sett är att för varje nytt utbildningsår av eftergymnasial utbildning så sjunker din nytta. Avkastningen på investeringen avtar. Egentligen borde det vara tvärtom.
Faktumet att högutbildade personer träder in senare på arbetsmarknaden medför att deras löner måste stiga snabbare jämfört med de personer som började jobba direkt efter gymnasiet. Kompensationen uteblir dock i många fall på grund av nivån på Sveriges inkomstskatt. Rapporten visar att många högutbildade yrkesgrupper drabbas så negativt inkomstskatten, att det ekonomiskt olönsamt att läsa vidare.
Det ter sig, enligt kritiker märkligt, att Sveriges politiker utåt sett säger sig vilja ha ett välutbildat folk, samtidigt som man tar bort incitamenten för svenskarna att vilja utbilda sig.
RA.
Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar