Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 12 april 2010

Ungern sa nej till mångkultur och socialism

Viktor Orban. Ny premiärminister i Ungern.

Ungern får en ny regering, det står klart sedan en vallokalsundersökning gett högerpartiet Fidesz omkring 55 procent av rösterna igår. Men valet bjuder också på en nykomling: Nationalistpartiet Jobbik tar plats i parlamentet med 17 procent väljarstöd.

Det gamla regeringspartiet Ungerska Socialistpartiet (MSZP) med partiledare Ildikó Lendvai får 19 procent av rösterna i söndagens val. Partiet fick 49,22 procent av rösterna år 2006. 1994 hade man hela 54,1 procent. De föll 1998, men tog tillbaka makten 2002 (46, 11 procent) och har sedan dess styrt Ungern.

Motpolen till MSZP är det socialkonservativa center-högerpartiet Fidesz som leds av Viktor Orban och alltså nu kommer att styra ungern med sina 55 procent i valet igår.

- Ungrare röstade på Ungern och Ungerns framtid. I dag har Ungerns medborgare besegrat hopplösheten. Jag känner med alla mina sinnen, och jag vet i djupet av mitt hjärta att jag nu kommer möta den största utmaningen i mitt liv. Och jag kommer behöva det ungerska folket hjälp för att klara det här, sade landets näste premiärminister Viktor Orbán när han på söndagskvällen utropade segern.

Siffrorna är dock än så länge preliminära och om Fidesz skulle nå två tredjedelars majoritet så kan partiet på egen hand göra ändringar i landets författning. Då kan man förändra pressfrihet och strejkrätt, liksom minska antalet regionala myndigheter. Om man inte får de nödvändiga två tredjedelarna väntas man söka samarbete med nationalisterna Jobbik.

Idag sitter Fidesz i samma grupp i EU-parlamentet som Moderaterna och Krisdemokraterna, dvs EPP. Fidesz är mindre ekonomiskt liberala än det styrande socialistpartiet och dess stödparti Alliansen för fria demokrater – Ungerns liberala Parti (SZDSZ).

Andra viktiga och stora partier är Kristdemokratiska folkpartiet (KDNP) som har 23 ledamöter i det ungerska parlamentet. Det andra stora partiet är SZDSZ, dvs. det liberala partiet, som samverkar tillsammans med det socialistiska partiet. Liberalerna fick 20 mandat valet 2006.

De såkallade "småpartierna" är det liberala och kristdemokratiska partiet Ungersk demokratiskt forum (MDF) som har sex mandat i Parlamentet, det socialistiska lokala partiet Association for Somogy samt det nationalistiska och paleokonservativa partiet Jobbik – som inte har ett mandat i det ungerska parlamentet, men som blev det tredje största partiet i EU-valet 2006, med tre mandat, och hamnade precis under det socialistiska partiet.

Fidesz blir nu det största partiet och därmed återtar de regeringsmakten man hade innan valet 2002. Detta kommer de av allt att döma göra med egen majoritet. Jobbik blev det tredje största partiet.

De stora valfrågorna har varit korruptionen i byråkratin, zigenarna, den dåliga ekonomin, den kristna tron och den ungerska kulturen samt vilken väg Ungern skall gå i termer av utrikespolitik – vända sig mot "öst" eller mot "väst".

Ungern lider av många av de eftersjukdomar som kom med avskaffandet av kommunismen. Landet har precis som Italien en "fascistisk" historia – där judar har fått klä skott för ekonomiska misslyckanden. Valet imorgon kommer ha en stor betydelse åt vilket håll Ungern kommer att gå.

John Green



Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: