Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

fredag 30 april 2010

Sexualbrottslingar ofta invandrare

Att sexualbrottslingar väldigt ofta har utländsk bakgrund (läs muslimsk)  lär knappast vara en nyhet för speciellt många av läsarna på Fria Nyheter. Men nu erkänns detta omdiskuterade faktum från allt högre ort. På ledarsidan i Borås Tidning finns idag en intervju med Martin Grann, psykolog och Kriminalvårdens forskningschef.  Han uttalar sig på följande sätt när behovet om vård/terapi för sexualbrottslingar kommer på tal:

– Något som vi kan och måste bli bättre på handlar om språk och kultur. Vi har i många fall redan psykologer som talar andra språk, till exempel arabiska, men inte i tillräcklig utsträckning. Vi jobbar särskilt på att hitta psykologer med annan kulturell bakgrund. Det är viktigt, inte bara med språkkunskaper men även att förstå hur man tänker i andra kulturer. Särskilt eftersom en väldigt hög andel av sexualbrottslingarna inte har svenska som modersmål.

Känn på den sista meningen – ”..en väldigt hög andel av sexualbrottslingarna inte har svenska som modersmål”.  Detta är ju något som Sverigedemokraterna hävdat längre men som etablissemanget med en dåres envishet hävdat vara en lögn. Nu medger en hög chef inom Kriminalvården att SD haft rätt hela tiden.

Han ger även en välformulerad känga till alla de som hävdar att våldtäkter och andra sexualbrott skulle ha en förklaringsmodell där huvudorsaken beror på sociala skäl eller i ett psykologisk behov av att utöva ”makt”.  Uttrycks i följande mening:

– Min uppfattning är att i den svenska diskursen är vi naivt sekulariserade. Inte minst när det gäller att förklara den här typen av mänskligt beteende. Det ska vara diagnoser och gärna förklaringar som handlar om hjärnan.

Borås TidningUrsprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: