Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

torsdag 29 april 2010

Kongoles polisanmäler Tintin i Belgien

BELGIEN. Hetsjakten på barnböcker och deras författare fortsätter – den här gången i internationell tappning. En kongoles bosatt i Belgien har polisanmält barn- och ungdomsfavoriten Tintin för så kallad rasism, trots att dess bild av Kongo snarare är en skönmålning jämfört med hur förhållandena är i Kongo idag.

Bienvenue Mbutu är av kongolesiskt ursprung, men har av okänd anledning valt att inte bo kvar i Kongo. Han har krävt av en belgisk domstol att de granskar den belgiske serietidningsprofilen och äventyraren Tintin. Mbutu har själv redan kommit fram ett domslut – serietidningen ”Tintin i Kongo” bör förbjudas – eller i alla fall säljas med en varningstext om rasistiskt innehåll, skriver The Telegraph.

"Tintin i Kongo" var författaren Hergés andra i berättelserna om Tintin och skrevs på 1920-talet. Sammanlagt skrev Hergé ett 25-tal böcker om Tintin.

Tidigare har den organiserade afrikanska lobbygruppen Afrosvenskarnas riksförbunds krävt att ”Tintin i Kongo” skall dras in från alla svenska bibliotek. Seriealbumet kritiserades av afrikanerna för att det avbildade afrikaner som svarta och med stora läppar.

Experter menar dock att kongoleser själva ger Kongo ett långt värre rykte än vad ”Tintin i Kongo” någonsin gjort. Flera skakande tidningsartiklar och dokumentärer har uppmärksammat det extrema och människofientliga fenomenet att systematiskt våldta kvinnor och flickor i Kongo. I en artikel om systematiska våldtäkter från 2007 kallar journalisten Stefan Kirchner Kongo för ”Helvetet på jorden” och vid årskiftet sände SVT en dokumentär om Kongo med namnet ”Kongo: Våldtäkt som vapen”.

I Storbritannien säljs ”Tintin i Kongo” i bokhandlarnas vuxenavdelningar med en varningstext om att innehållet är stötande.

RA.Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: