Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 24 april 2010

Frankrike: Bötfälld för ansiktsslöja bakom ratten

En fransk kvinna har bötfällts för att ha burit niqab medans hon körde bil. Fallet har blivit ett hett debattämne i Frankrike. Den 31-åriga kvinnan berättade på fredagen i tv om hur polisen stoppade henne i mars när hon körde genom staden Nantes iklädd en svart niqab. Polisen gav henne en bot på €22 med motiveringen att hon var en säkerhetsrisk eftersom hennes synfält var begränsat.

På fredagen uppmanade inrikesminister Brice Hortefeux immigrationsministern att ompröva kvinnans makes franska medborgarskap eftersom information han hade tyder på att mannen kan fuska med bidrag. Han är gift med fyra kvinnor och far till tolv barn.

I onsdags gav president Nicolas Sarkozy sitt stöd till ett förbud mot att bära burqa. Opinionsmätningar har visat att de flesta franska röstberättigade stöder ett förbud.

MSN

Skillnaden mellan Niqab och Burqa

Begreppen niqab och burqa används ofta som likabetydande men syftar egentligen på två olika plagg. Burqa existerar inte i Västeuropa såvitt PI känner till, däremot niqab, från ett dussintal till 2000 st. beroende på vilket land det gäller.

  • Burqa (alltid blå) har en enda lång huva, där ögonen är täckt med rutnät.
  • Niqab (alltid svart) har en påhängd ansiktslöja där endast ögonen syns.

Massmedia har sedan en tendens att inte kunna särskilja på dessa två bisarra plagg i sina rapporteringar. Dessutom stavas det inte med k, utan alltid med q.



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: