Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

lördag 6 mars 2010

Stockholm är en segregerad stad

DN: Därför stänger vi av läsarkommentarerna

Vår artikel "Segregationen klyver Stockholm" har sedan den publicerades i morse varit öppen för läsarkommentarer. Engagemanget har varit stort. Tyvärr missbrukas möjligheten att diskutera ämnet av personer som inte respekterar forumets regler. I reglerna anges bland annat att inläggen ska hålla en civiliserad och respektfull ton, de får inte uttrycka hets mot folkgrupp eller uppmana till brott, de får inte heller innehålla personangrepp eller förolämpningar. Dessutom har det i kommentars-fältet publicerats länkar till sajter där namn på åtalade och dömda är publicerade. DN.se medverkar inte till att sprida sådana uppgifter. Om vi på DN.se ska publicera namn i liknande fall avgörs av vår ansvariga utgivare. Av dessa skäl har vi nu beslutat att stänga av möjligheten att kommentera artikeln.

Hans Rosén, redaktör DN.se

PI: Tydligen har ett antal läsare postat adressen till PI och Fria Nyheter enligt ett gäng mail vi fått.

Artikeln

Stockholm är en delad stad. I förorter som Tensta och Rinkeby står varannan invånare utanför arbetsmarknaden. Medelinkomsten är mindre än hälften så stor som i innerstaden. Och klyftorna ökar.

Några av Stockholms mest uppdelade områden finns i innerstaden, delar av Bromma, Nacka, Danderyd och Lidingö. Här bor få flyktingar, få arbetslösa och få lågutbildade. I miljonprogramsområden som Tensta, Rinkeby, Husby och Skärholmen är det precis tvärt om.

Ett tydligt exempel är Tensta. Här bor i dag ungefär 17.000 människor. Mindre än varannan har lyckats ta sig in på arbetsmarknaden och medelinkomsten är mindre än hälften så stor som på Östermalm. De flesta som kommer till Tensta är nyanlända flyktingar. Tidigare forskning har visat att ungefär sex av tio som flyttat från området lyckats ta sig in på arbetsmarknaden, medan endast tre av tio som flyttar dit har ett jobb.

Vissa arkitekter och stadsplanerare menar att åtminstone delar av segregationen går att bygga bort. Politiker – på bägge sidor om blockgränsen – har varit inne på samma linje. Men det här är en het potatis som få vågar ta i. Att gå fram med kravet på att bygga allmännyttiga hyresrätter i Djursholm innebär ett stort politiskt risktagande. Detsamma gäller kravet på att alla kommuner ska ta emot nyanlända flyktingar.

Fakta

Ohälsotal* 2008
Skärholmen: 51,3
Tensta: 46,4
Vällingby: 39,4
Bagarmossen: 32,2
Årsta: 21,5
Gärdet: 19,2

Ekonomiskt bistånd (tidigare socialbidrag) 2008
Tensta: 21,5 procent av 17.281 invånare
Skärholmen: 10,7 procent av 7.971 invånare
Bagarmossen: 8 procent av 10.487 invånare
Vällingby: 5,6 procent av 7.147 invånare
Årsta: 1,6 procent av 16.278 invånare
Gärdet: 0,7 procent av 18.767 invånare

Invånare med utländsk bakgrund 2008
(utrikes födda samt inrikes födda med två utrikes födda föräldrar)
Tensta: 85,9 procent
Skärholmen: 72,5 procent
Vällingby: 34,3 procent
Bagarmossen: 33,2 procent
Årsta: 17,7 procent
Gärdet: 15,4 procent

*Ett områdes ersättningsdagar från sjukpenning, sjukersättning, aktivitets-ersättning (till personer upp till 29 år) samt rehabiliterings-penning räknas ihop och därefter tas ett genomsnitt på befolkningen i åldrarna 16-64 år.

DN



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: