Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 22 mars 2010

Afghansk pojke tappade bort sin släkt får uppehållstillstånd

Den 25 augusti 2009 ansökte den identitetslöse afghanske pojken Muhammadi Yusof asyl. Enligt egen utsago ska han vara född 1994. Enligt hans egna berättelse tappade han kontakten med sin faster och hennes familj i Afghanistan när han anlände till Grekland. Sedan dess har han inget hört från dem. Via telefon har han haft kontakt med sin bror i Mazar-e Shariff som bor hos en annan faster.

Enligt Migrationsverkets bedömning kan han inte på grund av medicinska skäl eller på grund av rekvisitet anpassning till Sverige beviljas tillstånd i Sverige. Beträffande situationen i hemlandet har Migrationsverket ovan funnit en det finns ett mottagande i Muzar- e Sharaff hos hans faster och hennes make och barn, tillika hans kusiner där även hans bror finns. Migrationsverket bedömer att det inte framkommit att han skulle löpa en risk för att hans utveckling på ett avgörande sätt skulle äventyras om han återvänder till sitt hemland och familj.

Den 29 november 2009 beslutade Migrationsverket att ansökan skulle avslås samt beslutade om utvisning av pojken. Migrationsverkets beslut överklagades till migrationsdomstolen som kom med sit beslut den 4 februari 2010.

Migrationsverket bestrider bifall till överklagandet i migrationsdomstolen.

Migrationsdomstolen skriver i sin dom att situationen i nämnda delar av Afghanistan är är svåra men kan inte anses att grund för uppehållstillstånd föreligger enbart med anledning härav. En individuell bedömning måste göras av hans åberopade skyddsskäl. Migrationsdomstolen anser att det ej finns skäl att pojken skall vara i behov av internationellt skydd. Han är inte att betrakta som flykting, alternativt skyddsbehövande eller övrigt skyddsbehövande. Det saknas skäl att ge pojken statusförklaring, uppehållstillstånd och resedokument på sådan grunder.

Domstolens ledamöter var eniga i sitt beslut. Rådman Åsa Holmgren samt nämndemännen Arne Jönsson, Berit Rosendahl och Hans J Werner har deltagit i beslutet.

Källa:
Migrationsdomstolen i Malmö – UM 4283-09

Kontakt med artikelförfattaren

redaktion.vast@frianyheter.nu



Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: