Det ju en gigantisk överföring av resurser och välfärd som skett i vårt samhälle under den senaste decennierna och som ännu pågår, mer intensivt än någonsin.
Vi som följt utvecklingen kan inte vara förvånade. Vi har sett hur förtidspensioneringar beviljats till utlänningar som inte intjänar ATP-poäng, vi har sett hur socialbidragsmedel sprätts iväg, vi har sett hur Ädreförsörjningsstödet införts, vi har sett ankomsten av ankarbarn, apatibarn och ”ensamkommande flyktingbarn”, där inga spärrar funnits för hur mycket det fått kosta.
Någonstans måste ju pengarna tas för allt detta. Och nu kommer smällen, så att det märks. Pensionärerna får sänkta pensioner, sjukhus tvingas stänga avdelningar, el-priserna går upp (förtäckt beskattning), osv.
Sverige är således världsledande i skattetryck.
År 2001 var skattetrycket i Sverige 50,8 procent, i Japan var det samma år 27,1 procent. En skillnad på när 24 procentenheter! Vad är det som vi svenskar får för det, som japanerna inte får?
Svaret är uppenbart: den mångkulturella ”berikningen”. Japan har inte haft någon nämnvärd invandring.
På bloggen har jag nyligen skrivit om ÄFS – Äldreförsörjningsstödet, något som väckt starkt gensvar från läsekretsen.
Vad jag skulle vilja kunna presentera är siffror som tydligt jämför vad en ÄFS-pensionär får att leva på och vad en svensk fattigpensionär, helt beroende av garantipension, kan få ut.
Låt mig då börja med en reservation. Detta är inte lätt. Det är en djungel, kanske med viss avsikt. Det är inte meningen att vi ska förstå detta.
Några exakta sifferuppgifter, på kronan, blir svåra eller omöjliga att presentera, eftersom som det kontinuerligt sker justeringar uppåt eller nedåt. Det kan också finnas variationer mellan olika kommuner, både i skattetryck, i nivåer på förmånsbeloppet och vad som eventuellt kan beviljas utöver gällande rambelopp, t ex för tandläkare, glasögon, medicin, osv.
Jag vågar mig ändå på en jämförelse, utifrån de sifferuppgifter jag kunnat få tillgång till via internet och några enkla matematiska operationer.
Vad jämförelsen visar är att en fattigpensionär, efter att ha betalt skatt och hyra, får cirka 700 kronor mindre pengar kvar att röra sig med än en ÄFS-pensionär, per månad.
Upptäcker du som läsare några brister i mina beräkningar är jag tacksam om detta påtalas!
Förutsättningen för jämförelsen är det rör sig om en ensamboende, med en hyra på 6.200 kronor, år 2009.
Beräkning A
Garantipension: 7.780 kr
Skatt: 1.575 kr
Kvar efter skatt: 6.105 kr
Hyra: 6.200 kr
Hyresbidrag: 4.650 kr
Kvar att betala: 1.550 kr.
Kvar av nettoinkomsten efter hyra:
6.105 – 1.550 = 4.555 kr
Detta kan jämföras med ÄFS: 4.831 kr.
(som är skattefritt och där hyran är betald fullt ut)
Redan så långt får ÄFS-mottagaren alltså 780 kr mer att röra sig med.
Beräkning B
Vad blir skillnaden om vi dessutom tar hänsyn till avgifter för hemhjälp och sjukvård?
Där behöver ju en ÄFS-pensionär inget betala.
För garantipensionären finns ett förbehållsbelopp på 4.832 kr.
Vad blir möjligt att ta av en nettoinkomst på 6.105 kr?
6.105 – 4.832 = 1.272 kr i möjlig avgift.
Vad blir då kvar att leva på?
6.105 – 1.272 = 4.833 kr
Men hyran ska ju betalas. Om den är så hög som 6.200 kr blir där, efter bostadsbidrag, 1.550 kr att betala. Vad blir sedan kvar till mat och annat?
4.833 – 1.550 = 3.283 kr
Jämför detta med ÄFS-beloppet på 4.831 kr
Hur mycket mer blir det kvar för den med ÄFS?
4.831 – 3.283 kr = 1.548 kr.
Beräkning C
Till detta kommer att reglerna tillåter skattefria utländska inkomster och stipendier upp till 3 000 kronor utan att räkna ned äldreförsörjningsstödet.
4.831 + 3.000 = 7.831 kr
Vilket då ger en skillnad på:
7.831 – 3.283 = 4.548 kr
Fattigpensionärens räddning blir att bo i en gammal och omodern lägenhet, där hyran inte är så hög. Visserligen sjunker då bostadsbidraget, men i slutänden blir det ändå ett lägre hyresbelopp för pensionären att betala.
Utöver ovanstående jämförelse kan tillkomma att en invandrare i praktiken kan bo en stor del av året vid t.ex. Medelhavet och kanske få extrainkomster genom att hyra ut sin lägenhet i andra hand.
Ursprungsartikel
Källa: Jan Millds blogg - Tänd ett ljus! (importerat inlägg)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar