Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 31 januari 2010

Inhumant internera utvisad våldtäktsman

En afghansk 29-årig man som dömts för våldtäkt av sin sambo kan få stanna i Sverige, trots att han dömts till utvisning. Han har nämligen överklagat beslutet till Europadomstolen, och i väntan på att saken prövas i Strasbourg får svenska myndigheter inte hålla honom inlåst. Det har Regeringsrätten beslutat i en dom som offentliggjordes idag.

Beslutet är kontroversiellt eftersom det innebär ny praxis från högsta instans och eftersom det togs trots att domstolen konstaterat att det fanns uppenbar risk att den dömde afghanen skulle ägna sig åt ytterligare kriminalitet i Sverige.

Den dömde våldtäktsmannen, som är medborgare i Afghanistan, kom till Sverige i september 2003. Han gifte sig och två barn föddes i äktenskapet. I mars 2006 fick han permanent uppehållstillstånd på grund av anknytningen till hustru och barn.

Han dömdes den 25 juli 2008 for grov kvinnofridskränkning och våldtäkt av sin dåvarande hustru till fängelse två år. Vidare skulle han utvisas ur Sverige, men var välkommen att återvända efter den 19 maj 2013.

Den 23 februari 2009 vände han sig till Europadomstolen med klagomål mot utvisningsbeslutet och ansökte också hos regeringen om upphävande av beslutet. Den 24 juli 2009 begärde Europadomstolen av Sverige att ingen utvisning skulle ske innan domstolen prövat frågan (sk ”inhibering”).

Sten Tolgfors beslutade den 5 augusti 2009 att inte verkställa utvisningsbeslutet innan ärendet avgjorts.

Samtidigt beslutades att den dömde våldtäktsmannen skulle tas i förvar (låsas in) i väntan på dom. Domstolen fann att han annars skulle kunna hålla sig undan eller bedriva brottslig verksamhet i Sverige.

I enlighet med det beslutet togs afghanen i förvar den 11 augusti 2009. Men med hjälp av stjärnadvokaten Peter Ahltin, som fått betalt med allmänna medel, överklagade han förvarsbeslutet hela vägen upp till Regeringsrätten, som nu ger honom rätt.

Regeringsrätten, bestående av Sten Heckscher, Gustaf Sandström, Marianne Eliason, Anna-Karin Lundin och Kristina Ståhl, släpper nu ut afghanen ur förvaret och försätter honom på fri fot. På grund av långa handläggningstider hos Europadomstolen är det ytterst osannolikt att han hinner utvisas innan tidsfristen för utvisning gått ut.

Fria Tider kommer att följa ärendet. Om Europadomstolen upphäver Sveriges rätt att utvisa flerfaldigt dömda våldsverkare och sexualförbrytare till sina hemländer så kommer vi att skriva om det.

Text: Widar Nord



Ursprungsartikel
Källa: Fria Tider (importerat inlägg)

Inga kommentarer: