De ensamkommande och påtagligt ofta även skäggiga tonåringar (princip alltid av manligt kön) som sökt asyl i Malmö har blivit fyra gånger fler på lika många år.
2006 – 156 ensamkommande
2007 – 343
2008 – 391
2009 – 678 (t.o.m 28 dec.)
Malmö stad mötte tidigare hårt motstånd från andra skånska kommuner att ta emot men Hököpinge-debatten örfilade upp alla att genast öppna stadens portar så vänstern kunde bli nöjda.
– Trycket har varit stort på vår verksamhet och situationen har under perioder varit så akut att tonåringar har bott på hotell, uppger Eva Ahlgren, direktör för Sociala resursförvaltningen, som skrivit avtal om transitboenden med olika företag i Malmö, Svalöv, Svedala, Trelleborg och Vellinge.
27 ensamkommande till Malmö i jul
Under julhelgen, 24-27 december, tog Sociala resursförvaltningens enhet för ensamkommande tonåringar emot 27 diton som söker asyl i Malmö.
Hittills i december har det kommit 89 tonåringar, varav 27 st kom under julhelgen den 24-27 december.
- Just nu har vi platser på de boenden som vi har tillgång till, men om det kommer många tonåringar på en och samma gång får vi problem, säger Eva Ahlgren.
- Och vi vill inte placera dessa tonåringar på hotell. Men vi ser med tillförsikt på framtiden, flera kommuner har flaggat för att de kommer att ta emot ensamkommande tonåringar inom kort.
Verksamheten för ensamkommande tonåringar
Enheten för Ensamkommande tonåringar är en kommunövergripande verksamhet som startade hösten 2006, efter förändringen i lagen om mottagande av asylsökande (LMA). Ändringen innebar att ansvaret för de asylsökande tonåringar flyttades över från Migrationsverket till Socialtjänsten.
Sociala resursförvaltningen ansvarar för Malmö stads samordning av mottagandet av ensamkommande tonåringar i Malmö. Idag finns det fem transitboenden i egen regi som tar emot asylsökande ungdomar och erbjuder dessa ett tillfälligt boende. Så snart som möjligt efter ankomsten anvisar Migrationsverket barnet till en kommun som svarar för boende och omsorg under den tid ansökan om asyl prövas. Kostnader i samband med mottagandet av ensamkommande tonåringar står Migrationsverket för.
Cirka 1400 tonåringar har passerat Malmö sedan det första boendet för ensamkommande tonåringar öppnades.
För kommentarer: Eva Ahlgren, direktör för Sociala resursförvaltningen, 040-34 93 05, 0708-34 38 50, eva.ahlgren@malmo.se
För ytterligare information: Dick Fredholm, informationschef i Sociala resursförvaltningen, 0733-504 605, dick.fredholm@malmo.se.
PI vägrar kalla dem för barn varför de är utbytta mot tonåringar.
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar