Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

tisdag 12 januari 2010

Bra artikel om diskrimineringshysterin

Jättebra artikel om den diskrimineringshysteri vi förnärvarande har i vårt land i SvD av Håkan Eriksson och Jacob Rennerfelt. Denna diskrimineringshysteri är  representerat av Katri Linna i väldigt hög grad. Snart är det ingen som tar denna Linna på allvar. Nu har Linna kastat sig över samefrågan och hon ser de djupaste orättvisor naturligtvis. Så här svarar författarna på Linnas utspel.

Samtidigt måste den historieskrivning som Linna och Larsson gör ifrågasättas. De ser samerna som offer för kolonisation, men är det inte snarare så att samerna över tid vunnit på koloniseringen? Istället för en tillvaro som naturfolk, dömt till evig renskötsel har samerna fått ta del av frihet, jämlikhet, demokrati och ekonomsikt välstånd. Det är svårt att se hur samerna skulle ha förlorat på att vara svenskar. Att Sametingets styrelseordförande vill ha ökade anslag till det egna särintresset – för det är naturligtvis pengar det handlar om och inte några gamla kranier – är förståeligt. Samernas företrädare skiljer inte ut från andra särintressen i det avseendet.


Den salvan från författarna tror jag inte  Linna kan returnera. Mycket bra skrivet och naturligtvis är det sanningen. Ingen same vill vara utan varken helikoptrar eller snöskotrar. Hur samebyarna har råd med helikopter är förresten en gåta för mig, inte ens de rikaste i vårt samhälle i övrigt brukar hålla sig med helikopter. Hur mycket skall dagens befolkning betala för gångna tiders kränkningar?

Länk SvD

Ursprungsartikel
Källa: Robsten blog (medlem)

Inga kommentarer: