Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

måndag 28 december 2009

Migrationsdomstolarna rena vinstlotten för asylsökande


Eurostat har redovisat antalet asylsökande som fick skydd inom EU 2008. Detta motsvarar en tredjedel av alla som världen över fick asyl pga skyddsskäl och gör också föga förvånande EU till den region i världen som har störst antal beviljade asylansökningar. Fem av EU:s länder står för två tredjedelar av alla asylbeviljandena: Frankrike (11 500), Tyskland (10 600), Storbritannien (10 200), Italien (9 700) och Sverige (8 700). Sedan har ju Sverige via en extremt generös lagstiftning andra mer diffusa skäl till beviljande av uppehållstillstånd, t ex ”synnerligen ömmande skäl” som ju i princip kan betyda precis vad som helst. I Sverige beviljades 27 procent av de asylsökande skydd i första instans, vilket ligger ungefär på EU-snittet som var 28 procent.

Sverige har dock migrationsdomstolar. Från och med 31 mars 2006 ändrades instansordningen i utlännings- och medborgarskapsärenden. Dessa ärenden hade tidigare kunnat överklagas till Utlänningsnämnden, som var sista instans. Utlänningsnämnden lades då ned och utlännings- och medborgarskapsärendena överklagas numera till en migrationsdomstol enligt utlänningslagen (2005:716). Ett av syftena med att lägga ned utlänningsnämnden och ersätta den med migrationsdomstolar var att öka rättssäkerheten.

Denna ”rättssäkerhet” har nu fått som resultat att domstolarnas agenda (det är politiskt tillsatta nämndemän som beslutar) inneburit att Sverige är det land inom EU där sökande i andra instans, alltså efter överklagan av Migrationsverkets beslut, beviljades asyl i mer än dubbelt så många fall än EU-genomsnittet på 24%. I Sverige beviljas sådana överklagade asylärenden i 49% av fallen. Den eftersträvade ”rättssäkerheten” innebär alltså att människor helt utan kunskaper om hur det individuella skyddsbehovet ser ut, t ex beroende på vilken nationalitet man uppger sig ha (över 90% saknar ID-handlingar), sitter och ändrar Migrationsverkets sannolikt bättre faktaunderbyggda beslut i 49% av alla ärenden.

Eurostat (PDF)



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: