Wahed Naseri, 910489–4879 (födelsedata ifrågasatt), dömdes vid Skellefteå tingsrätt tidigare i år för en överfallsvåldtäkt i Boliden. Naseri dömdes till ett år och sex månaders fängelse samt utvisning. Nu har hovrätten ändrat domen och dömer Wahed Naseri till 150 timmars ungdomstjänst samt utvisning.
Hovrätten anser att ungdomstjänsten anses helt verkställd genom den tid som Wahed Naseri varit frihetsberövad. Han skall stanna kvar i häkte till dess domen vinner laga kraft mot honom i utvisningsdelen eller beslut om att överföra honom till Grekland dessförinnan kan verkställas.
Wahed Naseri har ingen familjeanknytning till Sverige och är medborgare i Afganistan. Han kom till Sverige med hjälp av människosmugglare under våren 2009 och hade varit i landet i runt tre månader innan våldtäkten.
Hovrätten för övre Norrlands dom B740-09:
Wahed Naseri har i första hand yrkat att hovrätten ogillar åtalet och yrkandet om utvisning. Han har i andra hand yrkat att han döms till en lindrigare påföljd, främst en icke frihetsberövande påföljd. Han har yrkat att han omedelbart försätts på fri fot.
Åklagaren har bestritt ändring och motsatt sig att Wahed Naseri försätts på fri fot. Wahed Naseri har vidare yrkat att målsägandens skadeståndstalan lämnas utan bifall. Målsäganden (fortsättningsvis kallad Sekretess A) har bestritt bifall till Wahed Naseris yrkande i skadeståndsdelen och har i sin tur yrkat fullt bifall till sin vid tingsrätten förda skadeståndstalan, dvs. yrkat förpliktande för Wahed Naseri att till henne utge skadestånd med 110 000 kr, varav 100 000 kr för kränkning och 10 000 kr för sveda och värk, jämte ränta på beloppet enligt 6 § räntelagen från den 15 juli 2009 till dess betalning sker.
Wahed Naseri har bestritt bifall till Sekretess A:s skadeståndsyrkande.
Utredningen i hovrätten
Tingsrättens ljud- och bildinspelningar av förhören med Wahed Naseri, Sekretess A och hennes mor, Sekretess B, har spelats upp vid hovrättens huvudförhandling.Hovrätten har tagit del av samma skriftliga bevisning som tingsrätten.
Hovrätten har tagit in kompletterande utredning för bestämning av Wahed Naseris ålder. Den utredning som förelåg i tingsrätten var dels en tandröntgenundersökning som endast kunde ange att Wahed Naseri hade fullt utvuxna tänder och därmed med 90 procents säkerhet kunde beräknas vara minst 15 år gammal, dels röntgenbilder av Wahed Naseris vänstra hand som enligt ett utlåtande från läkarna Stefan Geiberger och Lars Johanson vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus visade en skelettålder motsvarande minst 19 år (Greulich och Pyles metod – GP-metoden).
Socialstyrelsen har, genom medicinalrådet Claes Tollin, yttrat sig till hovrätten angående säkerheten i den använda metoden. Av yttrandet framgår sammanfattningsvis att den använda metoden för åldersbestämning har sina begränsningar i och med att det förekommer en standardavvikelse (ett
konfidensintervall) på två år i denna ålderskategori, att denna avvikelse – med hänsyn till att det material som metoden grundar sig på är nordamerikanskt – kan bli ännu något större för andra etniska grupper samt att metoden inte är en säker undersökning för åldersbestämning vid cirka 18 år.Lars Johanson har hörts i hovrätten jämlikt 40 kap 8 § rättegångsbalken. Han har därvid uppgett att hans och hans kollegas utlåtande är att se som en första bedömning och att spridningen aldrig brukar anges. Han har hänvisat till sin kollega Claes Hugosson som därför även han har hörts som sakkunnig i hovrätten.
Claes Hugosson har sammanfattningsvis uppgivit att det finns två metoder som används för skelettåldersbestämning men att ingendera metoden är exakt. Den ena metoden klassar alla som vuxna när skelettet är färdigbildat vid – typiskt sett – 16 års ålder. Den andra metoden – GP-metoden – utgår från bilder av normalutveckling upp till 19–20 års ålder. Osäkerheten ökar med stigande ålder och vid en utveckling motsvarande 19 års ålder är spridningen rejäl. I detta fall kan han efter en förnyad bedömning på samma material endast säga att den undersökte med 98 procents sannolikhet är 16,5 år eller äldre. Miljöfaktorer kan både försena och påskynda utvecklingen hos barn men de flesta sådana effekter jämnas ut i och med puberteten.
Hovrättens domskäl
Ansvar
Hovrätten finner liksom tingsrätten att det är tillförlitligen utrett att Wahed Naseri har gjort sig skyldig till våldtäkt och att denna våldtäkt inte kan anses som mindre grov.Påföljd
Hovrätten delar tingsrättens bedömning att straffvärdet för den våldtäkt som Wahed Naseri ska dömas för är fängelse två år.Hovrätten, som återkommer till frågan om utvisning i det följande, finner liksom tingsrätten att en eventuell utvisning inte bör påverka straffmätningen eftersom Wahed Naseri har obetydlig anknytning till Sverige.
Wahed Naseris ålder får däremot avgörande betydelse för straffmätning och påföljdsval.
Wahed Naseri har alltsedan han kom till Sverige hävdat att han är född i slutet av mars 1993. Han har även visat dokument på detta men dessa dokuments äkthet har betvivlats. Migrationsverket har bedömt honom som klart äldre och har åsatt honom en ålder överstigande svensk myndighetsålder. Hovrätten kan inte säga att denna bedömning är felaktig och ifrågasätter den i och för sig inte. Wahed Naseri ger i vissa hänseenden ett intryck av att vara mer än sexton år gammal. Det är dock fullt klart att det rör sig om en mycket ung man. Den medicinska utredning som finns i målet har inte förmått att mer definitivt besvara frågan om ålder.
I detta oklara läge får hovrätten vid bestämmandet av påföljd utgå från att Wahed Naseri inte är äldre än han själv har uppgett för att inte riskera att döma honom till en strängare påföljd än han skulle ha fått om hans ålder med säkerhet hade kunnat fastställas.
Ett straffvärde för en vuxen person om två års fängelse motsvarar för en sextonåring fängelse i cirka sex månader. Fängelse får väljas som påföljd endast om det föreligger synnerliga skäl. Det måste i detta sammanhang beaktas att Wahed Naseri har suttit frihetsberövad som anhållen och häktad sedan i början av augusti. Några synnerliga skäl för ett fängelsestraff kan redan av den anledningen inte anses föreligga.
Några långsiktiga vård- och stödåtgärder blir inte heller aktuella med hänsyn till att hovrätten anser att Wahed Naseri ska utvisas (se nedan). En möjlig och enligt hovrätten även i princip riktig påföljd är däremot ungdomstjänst. Wahed Naseri har ställt sig positiv till sådan tjänst. Antalet timmar bör med utgångspunkt från det fängelsestraff som skulle ha blivit aktuellt i detta fall, dvs sex månaders fängelse, bestämmas till 150 timmar. Även här spelar emellertid den långa häktningstiden in.
Hovrätten bedömer att ungdomstjänsten bör anses helt verkställd genom frihetsberövandet.Utvisning
Hovrätten konstaterar att det enligt Dublinförordningens regelverk ska göras en fullständig utredning av Wahed Naseris asylskäl i Grekland. Mot denna bakgrund gör hovrätten samma bedömning som tingsrätten i frågan om Wahed Naseri ska utvisas och under hur lång tid han ska vara förbjuden att återvända till Sverige.Fortsatt frihetsberövande
Med hovrättens påföljdsval finns det inte någon anledning att hålla Wahed Naseri i häkte för att det finns risk att han undandrar sig straff. Däremot finns det starka skäl att befara att han på fri fot skulle undandra sig en verkställighet av utvisningsbeslutet och hovrätten kan inte bedöma om han också har faktiska möjligheter att göra detta. Enligt uppgift från försvararen finns det ett beslut om avvisning av Wahed Naseri till Grekland. Detta beslut har överklagats.Hovrätten finner det vara synnerligen angeläget att utvisningsbeslutet blir verkställt, både med hänsyn till det brott som Wahed Naseri döms för och med hänsyn till att Wahed Naseris personliga situation måste utredas och hans eventuella flyktingstatus fastställas av behöriga grekiska myndigheter. Även om det inger betänkligheter att hålla Wahed Naseri häktad ytterligare en tid med hänsyn till osäkerheten om hur gammal han är, finner hovrätten därför att det finns så starka skäl för detta att det får accepteras. Om ett överförande till Grekland blir möjligt redan innan utvisningen vinner laga kraft, bör häktningen inte innebära något hinder mot detta.
Skadestånd
Sekretess A har yrkat högre ersättning för kränkning än som normalt brukar tillerkännas den som har blivit utsatt för våldtäkt. Som främsta skäl till detta har hon angett att hon bara var 15 år vid tillfället.Det är fullt klart att det är extremt olyckligt när en ung flicka utan större sexuell erfarenhet utsätts för en våldtäkt och det är också givet att detta kan uppfattas som extra kränkande. Det finns också i och för sig i Brottsoffermyndighetens praxis fall där brottsoffrets låga ålder har motiverat en högre ersättning än annars (se t.ex. Brottsoffermyndighetens beslut 2008-11-10 i ärende 5327/2008) men där var det fråga om stor åldersskillnad mellan gärningsman och brottsoffer. Så har det inte varit i detta fall. Våldtäkten har inte heller innehållit förnedrande inslag som skiljer ut den från andra våldtäkter. Hovrätten finner därför den av tingsrätten bestämda kränkningsersättningen skälig.
Tidigare artikel:
Insmugglad afgan utvisas efter våldtäkt i Boliden
För kontakt med artikelförfattaren:
info@frianyheter.nu
Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar