Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

onsdag 2 december 2009

Folket tycker inte som oss - kan vi avskaffa det?

-

Om du måste välja mellan demokratin och det politiskt korrekta, vad väljer du då? Demokratin? Sorry, fel svar! Åtminstone om du gör anspråk på att vara en del av etablissemanget, eller bara vill vara det till lags.

Idag kan man t.ex. läsa en artikel på Newsmill av Martin Ådahl, vid den liberala tankesmedjan FORES, där denne argumenterar för att den schweiziska folkomröstningen är en "varning för Sverige". För: "Folkomröstningsinstrumentet i Schweiz har spårat ur, ett sätt för populister att med bara 50 000 underskrifter som grund skapa extrem opinion kring sin politiska agenda, vare sig det är vänstern som vill avveckla försvaret eller högerextrema nu. En minoritet röstar och en majoritet drabbas." Eller för att ta det på ren svenska: Folk kan ju rösta fel - det måste vi förhindra!

Även DN:s ledarskribent Annika Ström Melin uttrycker idag den åsikten, men kopplat till det så kallade "medborgarinitiativet" inom EU. Detta innebär att om minst en miljon EU-medborgare går samman och begär att EU-kommissionen ska lägga fram ett visst förslag så måste kommissionen... äh... fundera på det... (Ja, det är skitfånigt.)

Men är det då inte så, som både Ådahl och Ström Melin skriver, att det finns grundläggande mänskliga fri- och rättigheter som står över demokratiska beslut? Om detta kan filosofer och statsvetare säkert debattera en god stund. Själv lutar jag åt att mänskliga rättigheter är något som måste försvaras genom fri debatt, inte genom dogmatism. Men i vilket fall: är rätten att ha en minaret på moskén verkligen grundläggande på något som helst sätt? (Just Schweiz har i dagsläget ungefär 200 moskéer, varav alla utan fyra tycks fungera även utan minaret.)

Ett annat argument hos Ådahl är, som framgår ovan, att det vid beslutande folkomröstningar kan vara en minoritet som tvingar på majoriteten sin vilja eftersom få röstar. Men om man inte går och röstar, är det då inte ett tecken på att man faktiskt inte bryr sig? Är det inte ett medvetet överlåtande av ansvar? Eller som det gamla talesättet lyder: Den som tiger han samtycker.

Och kom nu inte och påstå att Ådahl och Ström Melin bara vänder sig mot just folkomröstningar! För inte tror ni väl det hade låtit annorlunda om ett "främlingsfientligt" parti hade fått egen majoritet (eller ens varit i närheten av sådan) i ett vanligt parlamentsval? Det hade i sådana fall varit inkonsekvent av dem då samma argument är i stort sett giltiga även där.


Något jag också måste kommentera i Ådahls text är förresten följande mening: "Länder som en gång var kända för tolerans, som Danmark och Holland, kan sluta sig i navelskådande nationalism, om inte modiga offentliga personer säger ifrån." För kan det inte vara så att det är just precis deras frihetlighet och tolerans som fått dem att reagera på en massinvandring av personer med ofta nog väldigt reaktionära värderingar?


(Ja, det där med att mänskliga fri- och rättigheter alltid står över folkviljan gäller förstås inte utanför Europa. Eller varför skulle annars en stor del av etablissemanget kräva att islamofascisterna i Hamas erkänns som en laglig regering med hänvisning till att de är folkvalda?)


Till sist skulle jag vilja rekommendera ett tidigare inlägg här på bloggen som bl.a. berör politisk korrekthet och demokrati!

-

Ursprungsartikel
Källa: Kulturkrig (importerat inlägg)

Inga kommentarer: