Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

onsdag 30 december 2009

36 miljoner kronor i arbetet mot hedersförtryck

Regeringen har beslutat om ett uppdrag till länsstyrelserna att under 2010 fortsätta främja och lämna stöd till insatser för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck. Totalt omfattar beslutet 36 miljoner kronor, varav drygt 32 miljoner går till regionala insatser i respektive länsstyrelse och mer än fyra miljoner till länsstyrelsen i Östergötlands län för nationellt eller länsövergripande arbete.

- Ungdomar, främst flickor, som utsätts för hedersförtryck lever under mycket svåra förhållanden, ibland med fara för livet. Med ökade kunskaper om hur brett problemet är ökar också behoven av det förebyggande arbetet, samtidigt som tillgången till skydd och stöd till de utsatta måste fungera, säger jämställdhetsminister Nyamko Sabuni i ett pressmeddelande.

Länsstyrelserna i storstäderna ska lämna fortsatt stöd till skyddat boende. Den våldsutsattas behov av stöd efter avslutad placering i skyddat boende ska särskilt uppmärksammas. I uppdraget ingår också att ge konsultativt stöd till framför allt socialtjänsten i dess arbete med dessa frågor.

Dagens beslut ingår som en del av regeringens handlingsplan för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, hedersrelaterat våld och förtryck samt våld i samkönade relationer. Sammanlagt omfattar handlingsplanen drygt 900 miljoner kronor under mandatperioden.

Fördelningen av medel till länsstyrelsernas arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck baserar sig på deras egna bedömningar av behovet i respektive län.

Länsstyrelse/Tilldelning i kronor:



Ursprungsartikel
Källa: Fria Nyheter (importerat inlägg)

Inga kommentarer: