Åsikterna uttryckta i denna samlingsblogg representerar varje enskild skribent,
och överensstämmer därmed ej nödvändigtvis med samtliga listade skribenter.

söndag 29 november 2009

Apatiska flyktingbarn kan få stanna?


Antalet aktuella fall av apatiska flyktingbarn i Sverige är nu minst 20, förmodligen betydligt fler. Men ett nytt beslut i Migrationsöverdomstolen kan betyda att fler av de här familjerna kan få stanna i Sverige.

16-åriga Maryam Sarksjan är sängliggandes sedan drygt ett år tillbaka. Hon är inte kontaktbar, hon kan inte äta och matas med sond. Hon är apatisk, eller som det heter i läkarutlåtandet: hon visar svåra uppgivenhetssymptom.

Lianna Sarksjan, hennes man och deras tre barn sökte asyl i Sverige 2006 men fick avslag. De har nekats uppehållstillstånd eftersom det inte ansetts att det finns de synnerligen ömmande omständigheter som lagen kräver. Nu ska de utvisas till Armenien.

På Migrationsverket säger man att man är tvungna att följa utlänningslagen och tidigare tolkningar av vad som är synnerligen ömmande omständigheter. Migrationsöverdomstolen, den högsta instansen i sådana här fall, har dock för första gången fällt avgörandet om en familj med ett apatiskt barn. Det gäller i det fallet en familj från Kosovo. En oenig domstol har beslutat att föräldrarna utvisas men att barnet, en pojke som numera är myndig, får stanna i Sverige. Grundat på den domen fattade Migrationsverket i dag ett beslut om Maryams familj.

-Det betyder att vi stoppat utvisningen tills vidare. Sedan får vi titta på vad den här domen från Migrationsöverdomstolen innebär. Men finns det liknande omständigheter i det här ärendet ska det behandlas på samma sätt som Migrationsöverdomstolen säger, säger Mikael Ribbenvik.

SVT

PI artikelsamling -
Apatiskt flyktingbarn ska utvisas
TV4:s senaste snyfthistoria: "apatiska" flyktingbarn
Svensk medias egen Madoff-affär: De apatiska barnen
Flyktinggömmaren Anita Dorazio: stoppa avvisningar av apatiska barn
Rysk "resebyrå" hjälper asylanter hur man bäst tar in i Sverige
Apatiska flyktingbarnen – Bluff eller genuint traumatiserade?

Tagged: apatiska flyktingbarn


Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt (medlem)

Inga kommentarer: