De senaste åren har blocksystemet i Sverige varit som allra starkast. De borgerliga partierna har bildat sin "Allians" och inför nästa val har Socialdemokrater, Vänsterpartiet och Miljöpartiet bildat sin egen "Allians". Det var upplagt för ett rent tvåblocksystem i svensk politik.
Enligt den senaste väljaropinionsmätningen så ligger det mycket jämt mellan blocken i väljarstöd, detta trots att Socialdemokraterna haft sin omtalade jobbkongress med en del medieexponering som följd. Så här står det i DN.
Enligt den senaste väljaropinionsmätningen så ligger det mycket jämt mellan blocken i väljarstöd, detta trots att Socialdemokraterna haft sin omtalade jobbkongress med en del medieexponering som följd. Så här står det i DN.
De tre oppositionspartiernas ledning över regeringspartierna har nu minskat. Ställningen mellan blocken är 47,2–46,5, en skillnad på 0,7 procentenheter. För en månad sedan var övertaget 3,6 procentenheter.
Sverigedemokraterna får 3,9 procent, mot 3,7 i september. Det är den högsta siffra partiet fått i en DN/Synovatemätning. Partiet vinner främst väljare från de borgerliga, men även från S och V
Nu hotas hela detta upplägg med två block p.g.a. "jokern i leken" enligt Hanne Kjöller på DN. Det talas ju mer och mer om blocköverskridande samverkan för att hindra att Sverigedemokraterna får något inflytande i riksdagen. Flera av partierna i riksdagen har pratat om blocköverskridande samverkan efter valet.
Både väljare och många politiska analytiker har uppmärksammat att de båda blocken står varandra nära i både ekonomiska frågor och andra ideologiska frågor. I många stora och avgörande frågor märks ingen skillnad mellan blocken. När det gäller immigrationspolitiken hörs det överhuvudtaget ingen debatt alls. När det gäller frågor som EU, pensionspolitik är skillnaden minimal. Skolfrågor är ett område där det har funnits en skillnad mellan blocken, men just i denna fråga har vänsterblocket närmat sig Alliansen då det är uppenbart att det varit Alliansen som haft det folkliga stödet.
Den kommande valrörelsen kan komma att i hög grad präglas av "folket mot etablissemanget". Det är just en sådan utveckling de nuvarande politiska partierna vill undvika då det med säkerhet gynnar SD och PP. Att det skall bli en strid i ideologiska frågor mellan blocken är inte sannolikt då många av yrkespolitikerna i de två blocken inte ens har någon speciell ideologi, förutom att vinna valet. Dessutom kan en djupare ideologisk debatt också gynna småpartierna utanför riksdagen. Kvar finns den ekonomiska politiken där blocken för det första står varandra mycket nära, för det andra så riskerar debatten om "jobben, jobben och jobben" att bli besvärande tjatig och innehållslös. En betydande del av det svenska folket tror inte att antalet arbetstillfällen påverkas i någon större omfattning av vilket av de två politiska blocken som sitter i regering.
Länk DN
Länk DN Kjöller
Ursprungsartikel
Källa: Robsten blog (medlem)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar